Оценката на Xiaomi може да стигне $45 млрд: WSJ

20.12.2014 | 20:57
Оценката на Xiaomi може да стигне $45 млрд: WSJ

/Графика: Xiaomi/

Китайският производител на смартфони Xiaomi Corp на следващия кръг набиране на инвестиции може да бъде оценен на 45 млрд долара, пише WSJ, позовавайки се на свой източник.

Набирането на средства, което може да приключи още в понеделник, се води от All-Start Investment, технологичен инвестиционен фонд, ръководен от бившия анализатор на Mogran Stanley Ричард Джи, е съобщил същият източник.

Другите участници включват руската инвестиционна компания DST Golbal и сингапурския фонд GIC, които са вече акционери в Xiaomi.

Според източника на WSJ участие може да вземе и частната инвестиционна компания Yunfeng Capital, свързана с Alibaba Group Holding, но не е посочил колко дялове ще бъдат продадени.

Говорител на Xiaomi е отказал коментар.

С оценка от над 45 млрд долара Xiaomi изпреварва повечето от останалите технологични стартъпи от Силициевата долина и Азия. В началото на месеца американската Uber Technology обяви нов кръг финансиране, което я оцени на 41 млрд долара.

Ръстът в оценката на Xiaomi в последната година показва високите очаквания към разширяването на бизнеса на компанията извън Китай, главно в развиващите се пазари, където е силното търсене на евтини смартфони. В предишното набиране на финансиране през август 2013 Xiaomi бе оценена на 10 млрд долара.

Xiaomi, основана от Ли Юн през 2010 се разви бързо до топ-търговец на смартфони в Китай чрез предлагане на достъпни телефони с конкурентни характеристики, предизвикващи продукта на скъпите модели.

Телефоните на Xiaomi се продават с адаптирана версия на Android и компанията ъпдейтва често софтуера по молба на потребителите, пише WSJ.