Индия забрани Uber; компанията стигна до България

10.12.2014 | 15:55
Индия забрани Uber; компанията стигна до България

Индия спира всички нерегистрирани уеб базирани таксиметрови компании след като жена се оплака, че била изнасилена в Ню Делхи от шофьора, нает от американската компания Uber, съобщава Ройтерс.

Индия става поредната страна, която предприема мерки срещу Uber след Тайланд, Испания и САЩ.

Инцидентът в Индия предизвика недоволство в обществото, след като стана ясно, че заподозреният е бил обвиняван преди това в изнасилване, но успял да се сдобие с фалшиво полицейско досие.

Появата на услугата показва и несправянето на властите с опита да регулират ап-базираните таксиметрови услуги в Индия.

В Тайланд транспортните власти наредиха на компанията да прекрати дейността с обяснението, че Uber не е регистрирана, нито застрахована, за да предлага превоз срещу заплащане.

Съдът в Испания нареди на Uber да спре работа след оплакване на местна таксиметрова асоциация в нелоялна конкуренция.

Полицията в Чикаго разследва обвинение в изнасилване на пътничка по сигнал на жената срещу шофьора на таксито. Компанията съобщи, че сътрудничи на полицията и нарече инцидента "ужасен".

Прокуратурата в Калифорния съобщи, че бивш шофьор на Uber е бил обвинен в непредумишлено убийство заради смъртта на 6-годишно момиченце, ударено на пешеходна пътека в Сан Франциско преди Нова година.

 

Нелоялна конкуренция?

Бумът на приложенията за викане на такси ядосаха таксиметровите шофьори в целия свят. Потребителите все по-често използват софтуера на смартфона си, за да намерят желаещи да ги закарат, вместо да се обаждат на таксиметровата компания.

Uber бе поставен в черния списък на Ню Делхи в понеделник, след като полицията съобщи, че не е била направена проверка на досието на шофьора, който преди три години е бил задържан по подозрение в изнасилване, но по-късно е бил оправдан.

Компанията Uber бе оценена в първата седмица на декември на 40 млрд долара след последния кръг финансиране преди очакваното IPO.

В Индия, вторият най-голям пазар на компанията след САЩ, работи в 11 градове.

По-рано Централната банка на Индия санкционира Uber за нарушаване на правилата при плащане с кредитна карта чрез използване на т-нар. процес на оторизиране от една стъпка. Регулаторът изисква процедурата да е най-малко от две стъпки.

В Испания съдът забрани компанията да работи в страната, удовлетворявайки иска на Асоциацията на таксиметровите шофьори в Мадрид.

Компанията е изправена пред съдебни процеси в няколко европейски страни, включително в Германия.

На 8 декември тя съобщи, че ще обжалва забраната, наложена от Апелативния търговско-индустриален трибунал в Хага. Холандският съд може да глоби компанията до 100 000 евро, а шофьорите - до 10 000 евро на всяко нарушение на забраната да се използва уеб базираното приложение UberPop.

 

Краят на бакшиша?

Стартирала в Калифорния преди четири година, услугата бързо доби популярност в редица страни заради намалените си цени за превоз.

В момента компанията преговаря по продажбата на над 1 млрд долара конвертируем дълг, съобщи на 5 декември Ройтерс, позовавайки се на запознат с въпроса малко след като американската компания обяви, че е набрала 1,2 млрд долара в последното си финансиране.

Сред акционерите в компанията на Травис Каланик вече а Goldman Sachs, Google Ventures, Fidelity Investments, Wellington Management и BlackRock.

 

Конкуренция

Френският конкурент на Uber, SnapCar успя да набере тази седмица 2 млн евро от бизнес ангели като бившия глобален директор на Americal Express Travel Чарлз Петручели и Бертран Мабий. Компанията има вече над 200 корпоративни клиенти.

Последователите на ап-базираната таксиметрова услуга във Франция са още Chauffeur-Privé и LeCab, но пътят е различен.

Uber е доста успешен в Париж, благодарение на агресивната си политика на бонуси.

Сайтът на компанията вече показва вече цена в лева.