Как да защитим дома си от хакери

Дейвим Ем от Kaspersky Lab дава идеи как да защитим електронните устройства в дома ни, свързани с Интернет

21.11.2014 | 10:19 Редактор: Виктория Крумова
Как да защитим дома си от хакери

Казвам се Дейвид Ем и съм главен експерт по сигурността в световния екип по изследване и анализ на  по сигурността към лаборатория Kaspersky.

Руски хакери създадоха уебсайт, който съдържа кадри от хиляди устройства от Интернет, включително охранителни камери, уебкамери и бебешки аларми. Хакерите използват уязвимостта на софтуера и вратички в кода, за да проникнат в подобно устройство, ако то е свързано с Интернет. От друга страна, е вярно и че много от тези устройства се продават с въведена парола, която производителят е настроил.

Още по темата

Ето какво можете да направите, за да защитите охранителни и уебкамери, както и други свързани с Интернет устройства. Променете зададеното потребителско име и парола  на уебкамери, бебешки аларми и всички други устройства, които ще имат връзка с Интернет. Проверете дали има подновяване на сигурността на рутера ви. Рутерът е входната врата на дома ви, от гледна точка на електрониката. Ако софтуерът е остарял и хакерите успеят да намерят вратички или грешки в софтуера, могат да ги използват, за да влязат.

Много компютри, лаптопи, таблети и смартофони също се продават с вградени уебкамери, затова е изключително важно да инсталирате софтуер за Интернет сигурност. Не забравяйте, че и нетехнологични решения могат да ви помогнат. Няма причина да не сложите непрозрачно тиксо върху камерата или, ако правите нещо специално, приберете устройството в чекмеджето.