Китай-домакин на Световна интернет конференция

20.11.2014 | 11:42
Китай-домакин на Световна интернет конференция

Тази седмица в Китай има място, където можете да туитване от сърце, да пишете във FB с приятели или да пуснете Google видео в YouTube, съобщава Bloomberg.

Обикновено Пекин блокира достъпа до западните социални медии и новинарски сайтове, но сега отвори процеп във Великия файъруол по случай технологичната конференция в Ушен, Китай.

Там се провежда World Internet Conference, 19-21 ноември, на която директори на местни интернет компании, сред които Alibaba и Tencent  ще се срещнат с мениджърите на LinkefIn, SoftBank и други глобални технологични компании.

 

Още по темата

Това временно отваряне на портите не означава, че Китай е размислил за цензурата в интернет.
Ни най малко, казва в репортажа си Стивън Енгъл от Bloomberg.


1200-годишният град Ушен определено е живописно място за разглеждане на китайската история, но да определя бъдещето на интернет?!

Любопитен избор.

Ето ме тук, сред красивия Ушен, край каналите.

Това щеше бъде моят стендъп за сутрешното ми включване за Bloomberg TV.

Но знаете ли какво - интернетът в това място, домакин на конференцията за бъдещето на интернет не е достатъчно бърз, за да излъчваме по цял свят.

Това е китайска технологична конференция с всички големи местни имена като Джак Ма от Alibaba, Пони Ма от Tencent и Ли Юн от Xiaomi, който май всеки преследва, защото неговата 4-годишна компания продава най-много телефони в Китай.

"Световната" интернет конференция е добре представена главно от китайски компании - добре познати имена като Xina, Sohu.. и накрая, LinkedIn - американска компания. Но през февруари тя пусна платформата си на китайски език за професионалистите от тази страна.

Първоначално наложи и да блокира някои постове, обявени за чувствителни за Китай.

След това това бе поправено.

"Много време и енергия посветихме, имаме местен президент, местни партньори.. Приемането на културата бе главното предизвикателство за нас", каза пред аудиторията Рийд Хофман, изпълнителен председател и основател на LinkedIn.

Тази конференция е организирана от китайското правителство, което се отнася сериозно към цензурата. И иска да съобщи как се управлява безопасното сърфиране.

Хиляди сайтове в Китай са блокирани - включително и FB.

"Вълнувам се от бизнеса, който имаме в Китай, който в момента помага на хиляди китайски бизнеси да достигнат до клиентите по света..", каза в панела Вон Смит, ВП корпоративно управление FB

.. ако, разбира се, имат VPN, за да заобиколят великия файъруол на Китай.

И като знак за още по-голямо затягане на регулациите, сайтовете за видеострийм като Youku TuDou и Sohu скоро ще трябва да се регистрират и да получат одобрение за цялото си лицензирано чуждестранно съдържание.

Най-голямото предизвикателство:

"Създаването на екосистема с правилните стойности и да я направиш печеливша за всички участници" - смята Виктор Ку, председател на Youku TuDou.

Според Чарлз Джан, председател на Sohu:

"Ако правителството открие, че регистрационният процес вреди на бизнеса, вероятно ще променят правилата".

Показателно е следното: на гърба на табела във фоайето на форума пише, че дискусията по "Създаване на мирно, безопасно и отворено за сътрудничество киберпространство".. се провежда при закрити врата.

Мотото на първата World Internet Conference е: "Взаимосвързан свят, споделен и управляван от всички".

Китай смята, че мрежата може и трябва да се контролира.

На откриването на конференцията вицепремиерът Ма Кай каза:

"Всички страни трябва да засилят сътрудничеството и да уважават напълно различните тревоги, които всяка страна има относно интернет-сигурността".

Китай има 632 млн интернет потребители, два пъти повече от САЩ.

Китай е и най-големият пазар на смартфони.

Alibaba неотдавна излезе на фондовия пазар с най-голямото IPO в историята, и заедно с Baidu и Tencent, трите компании скоро могат да оглавят световните класации и в интернет търсенето, и в е-търговията, и в социалните медии.


Според Би Би Си Великият файъруол е комбинация от човешки и компютърни алгоритми.

Армия от хора, може би около 2 млн, рови в интернет и трие това, което някак е успяло да мине през машинното филтриране.

Те играят на котка и мишка с потребителите в интернет, които използват трикове, за да заобиколят цензурата.

Например 25 години след кървавия погром на продемократичните протести на пл. Тянанмън в Пекин,търсенето на "4 юни 1989" е цензурирано. Но хората се опитват да заобиколят ограничението, опитвайки различни комбинации в датата, като: 6-4, 64, 63+1, 65-1, и 35, съобщава Би Би Си.