Tesla обещава до шест години да има технология за изцяло самоходни коли

Следващата стъпка е създаване на превозно средство, което да намали риска от инциденти на пътя

20.09.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Tesla обещава до шест години да има технология за изцяло самоходни коли

Технологията за първите напълно самоходни коли ще бъде на разположение на човечеството след около шест години, това съобщи главният изпълнителен директор на производителя на електромобили Tesla Елон Мъск. Следващата крачка ще е създаване на превозно средство, което да намали риска от инциденти на пътя и да увеличи сигурността на пътниците и другите участници в движението.

Базираната в Пало Алто, Калифорния, Tesla работи над своя собствена технология за автономни коли, която да внедри в своите електрически превозни средства. От компанията преговарят по въпроса и със свои доставчици.

Основното предизвикателство е как да бъде програмиран компютър, така че да разпознава обекти. Трудността идва от това как да бъде събран даден образ, заснет от камера или радар, за да образува една цялостна картина и да се изработи един последователен сценарий за действието за колата.

Въпреки че, компанията използва някои сензори и компоненти, произведени от други фирми, цялостната система и софтуер в този автономен автомобил ще са дело на Tesla.

Преди седмици от Tesla Motors обявиха, че планират да построят най-големия завод за батерии в света, който може да преобрази индустрията. Производствената фабрика, която концернът изгражда в Невада заедно с партньора си Panasonic, се очаква да струва до 5 млрд. долара.