Китай продължава да забранява достъпа до Facebook

Зеб Екарт за Bloomberg TV от Хонконг

12.09.2014 | 10:34 Редактор: Велко Каменов
Китай продължава да забранява достъпа до Facebook

Китайските интернет потребители няма да получат официален достъп до Facebook скоро. Това заяви Лу Уей, китайският министър по въпросите за киберпространството. Изявлението идва в отговор на казаното от вицепрезидента на Facebook Вон Смит, който заяви, че при посещения в Китай често хората го питат кога социалната мрежа ще влезе и в тяхната страна. Facebook не е единствената социална медия, достъпът до която е забранен в Китай. Китайските потребители не могат да използват още YouTube и Twitter. Единствено LinkedIn може да се ползва официално в Китай, след като от компанията разработиха сайт на китайски през февруари.

Китайците ползват прокси сървъри, които им позволяват да заобиколят забраната на правителството, и по този начин получават достъп до забранените мрежи. За Facebook засега остава продажбата на маркетингови услуги на китайски износители. Бизнесът обаче е ограничен, а целта на компанията несъмнено е официален достъп до най-големия пазар на интернет потребители в света – китайският.

Китайското правителство подкрепя местни социални медии като Weibo – аналогът на Twitter в Китай. Посланието на властите е ясно – компанията, управлявана от Марк Зукербърг не е добре дошла в Китай.