Смартфоните в Китай поскъпват за потребителите

Коментар на Ед Лококо, Bloomberg TV

28.08.2014 | 12:25 Редактор: Велко Каменов
Смартфоните в Китай поскъпват за потребителите

Samsung и Apple може да срещнат трудности с продажбите на мобилните си устройства в Китай след като мобилните оператори в страната обявиха, че ще намалят субсидиите, които правят мобилните устройства по-достъпни за потребителите.

Ед Лококо от Bloomberg TV представя подробностите по случая.


Комисията за надзор и администриране на държавните активи в Китай е предупредила трите големи мобилни оператора в страната, които са държавни, да намалят разходите си за маркетинг и реклама с 6 милиарда долара през следващите три години.

Притесненията на комисията са свързани с това, че големите разходи за маркетинг и реклама изяждат печалбите на операторите.

China Mobile, най-големият мобилен оператор в Китай, може да регистрира най-слабите си финансови резултати от 1999 насам.

В някои случаи китайските мобилни оператори са поемали почти пълната цена на мобилните устройства.

При покупка на iPhone 5S с определен месечен план например, China Mobile поема 88% от цената на устройството като за потребителите остава да платят едва около 100 долара.

Обикновено Apple и Samsung продават устройствата си на мобилните оператори на цени от 600 до 800 долара, а след това, при избора на месечен план, крайната цена за потребителите пада до около 100 долара.

В резултат на предупреждението China Mobile обяви, че ще намали разходите си за субсидии от подобен тип с 2 милиарда долара.

Според оценки на анализатори пък другите два мобилни оператора China Telecom и China Unicom ще сторят същото като общото намаление на разходите за субсидирани покупки на мобилни устройства ще бъде в размер на 1,9 милиарда долара.

Мерките ще се отразят негативно както на клиентите на мобилните оператори, така и на компании като Apple и Samsung.