От къде роботите ще придобиват нови знания?

Robo Brain е компютърна система, от която роботите ще придобиват нови умения

27.08.2014 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
От къде роботите ще придобиват нови знания?

Американски учени създадоха супер интелигентен "мозък" за роботи, предаде BBC. Robo Brain, както го наричат създателите му, е компютърна система, от която роботите ще придобиват нови умения и знания. 

"Мозъкът" ще посещава милиони уеб страници и публично достъпни източници за информация. След това придобитата информацията ще бъде абсорбирана от всички роботи, които имат достъп до нея. Това ще им помага да изпълняват ежедневните им задачи.

Подобен проект вече е разработен и в Европа. RoboEarth, описван като WWW за роботи, беше показан от изследователи в Холандия в Eindhoven University. Подобно на Robo Brain и този проект има за цел да се превърне в "глобално хранилище за информация" за роботи.

Проектите обаче имат и разлики. Robo Brain за разлика от RoboEarth може да изгради собствено разбиране за информацията, която получава от интернет, вместо да бъде програмира от хора.

Микровълнови и чадъри

Проектът е резултат от сътрудничеството между университетите в САЩ - Корнел, Браун, Станфорд и Калифорния и е подкрепен от компании, включително Google и Microsoft. 

Изследователите заявяват, че Robo Brain може да пресее около милиард изображения, 120 000 видеоклипа в YouTube и 100 милиона документа. Създаден е сайт за проекта, който показва придобитите знания и умения, а например как да се разпознава стол или как се използват микровълновите печки и чадърите. 

Създателите на Robo Brain се стремят към това, той не само да разпознава обектите, но и да знае как да ги използва, в това число човешкия език и поведение.

Например Robo Brain може да разпознае чаша, как се използва и как е създадена. 

Експертите смятат, че до 10 години роботите ще бъдат част от всяко едно семейство. Вече са налични роботи - прахосмукачки и косачки. Създадени са и хуманоидни роботи, способни да помагат на хора с увреждания и възрастни хора.

Силите на изследователите вече са насочени към това да създадат "глобално хранилище за информация", към което всеки един робот да може да се свърже и по този начин да бъде по-полезен за хората.