Технологични гиганти се разбрали да не си крадат кадрите

В списъка на заподозрените за нарушения на правилата на конкуренцията са Google, Apple, Intel и Adobe

21.04.2014 | 16:56 Редактор: Мариета Иванова
Технологични гиганти се разбрали да не си крадат кадрите

Едни от най-големите имена в технологичния бизнес като Стив Джобс, Ерик Шмид, Сергей Брин, Бил Кембъл са водили преговори и са търсили частни споразумения години наред, става ясно от публикация на The Wall Street Journal, базирана на разкрития около ново антитръстово дело  от Силиконовата долина. Те обаче не успели да привлекат за приятел в клуба Facebook, отбелязва авторът на материала Джеф Елдър.

В насрочено за следващия месец дело технологични гиганти, сред които Google, Apple, Intel и Adobe, са обвинени в заговор за потискане на заплатите в сектора в периода 2005- 2009. Заподозрените били сключили споразумение да не си крадат кадрите. Залозите по случая са огромни, тъй като около 64 хиляди служители търсят обезщетение на стойност 3 млрд. долара. Засега обаче вниманието е насочено към разпространената информация за съществуването на вътрешен корпоративен кръг в сектора.

Според редица наблюдатели случаят може да не стигне до съдебен процес. Преговорите по постигане на споразумение напредват, споделиха представители от двете страни през март. Съдебните архиви показали, че Pixar, подразделянията на Lucasfilm на Walt Disney и Intuit, за които също става дума в първоначалния вариант на дело, вече са се съгласили на извънсъдебно споразумение за сумата от 20 милиона долара.

Според антитръстовото законодателство на САЩ исканите 3 млрд. долара за нанесени щети могат да бъдат утроени, ако се стигне до дело. Така сумата на всеки един от служителите, включени в иска, може да достигне 140 хиляди долара, въпреки че парите нямало да бъдат разделяни по равно.

През 2010 шест компании постигнаха споразумение по граждански иск с подобни обвинения, повдигнат от Министерството на правосъдието. Технологичните гиганти тогава обещават, че няма да ограничават подбора на наемането на кадри. Компаниите не признават, че са нарушили споразумението с правителството. По текущия случай Facebook, Google, Apple, Adobe  и Intel са отказали коментар пред WSJ.