Законът за бурките...само на хартия

Жените продължават да ходят забулени въпреки санкциите

26.10.2016 | 22:00
Законът за бурките...само на хартия

Пазарджик е първият град, който през пролетта въведе забрана жените да носят бурки на публични места. Към днешна дата по улиците на града все още могат да се видят жени, които ходят в традиционни мюсюлмански облекла, но не със скрити лица. 

За тези няколко месеца, от който действа забраната на местно ниво, МВР са съставили акт за нарушение на 11 жени.

Всичките случаи са били установени от самите служители на реда. Има и сигнали, подадени от хора, но от МВР обясниха, че те рядко застават с имената зад тези сигнали.

Жителите на кв. "Изток", който е с ромско население, изповядващо ислям, заявиха, че в Пазарджик се провежда "лов на бурки". 

Забраната за носене на бурки е тема номер едно в джамията в кв. "Изток" в Пазарджик. 

В махалата има 20 жени, които ходят забулени. Последната глоба е от преди няколко дни.

"Само до вратата да седи и в глобяват. Няма и една крачка. Жените не са спрели да ги носят. Седят си вкъщи", разказват жители. 

Въпреки глобите обаче мъжете не позволяват на жените си да излизат без бурка.
Размерът на глобите в Пазарджик обаче ще се промени. В понеделник общинският съвет ще отмени заповедта на местно ниво, с цел да се прилагат разпоредбите на новия закон. Според тях санкциите ще се намалят, а тези за повторно-ще се увеличат.

"Човек, който носи парче плат на лицето си и то пречи да бъде идентифициран, вече е в нарушение. Подобен тип облекло е разрешено да се носи само в молитвен храм, който изисква такъв тип облекло", посочи говорителят на МВР Пазарджик Мирослав Стоянов.

Жителите на кварта "Изток" искат повече свобода и да се смекчи наредбата.

Законът влезе в сила за Бургас и Стара Загора, но статистиката не показва да има глобени жени.