Таксиметровите шофьори на бунт, удря ги по-висок данък

Не искаме да вдигаме цените, а началната ставка, споделят от бранша

30.09.2016 | 07:52
Таксиметровите шофьори на бунт, удря ги по-висок данък

Новите данъци за таксиметровите шофьори влизат в сила от 2017 година. Патентният данък ще бъде в размер от 300 до 1 000 лв. в зависимост от различните краища на страната. За София той ще бъде 850 лв.

"Хората, които решават нашата съдба го правят без да ни питат, въпреки че са декларирали, че са се съгласували с бранша. Решихме да изявим позиция, защото ние сме хората, които работим и извършваме тази услуга. Искаме чисти правила и ясни позиции", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR представител на таксиметровите шофьори.

По думите му, те плащат корпоративен данък. 

"Изведнъж решават, гласуват и си нагласят едни точки, които не са съобразени с хората, които всъщност извършват тази услуга", споделя шофьор.

Според друг водач на жълтите коли данък от  850 лв. е твърде завишен.

"А вариантът за разсрочено пращене изобщо не ни устройва, тъй като това вдига още повече нещата. Минаваш по няколко пъти едни и същи процедури, вместо да се платят наведнъж", категорични са от бранша.

По думите на друг представител, ако се повиши данъкът, цената също ще скочи.

"Цената на таксиметровите превози трябва да се повиши. Цената на пробега има максимална тарифа, а няма минимална", уточняват представители на таксиметровите шофьори.

Те са категорични, че искат чисти правила, за да си плащат, но да знаят за какво. Да бъдат реално декларирани нещата

Водачите добавиха, че трябва да има достатъчно стоянки, тъй като наличните не са достатъчни.

"Постоянно ни гонят от различни неща. Пътищата са в лошо състояние. Не може да се сравнява движението с поддръжката на една частна кола", посочват от бранша и допълват, че вероятно ще направят протест, за да бъде чут и техният глас, а не да събарят правителството.

"Искаме да намалят данъка, да въведат минимална тарифа и да увеличат броя на стоянките. Искаме да се пренапише наредбата, защото крайният потребител също страда", заключи представител на шофьорите.