Нови оставки във Фонда за лечение на деца

Идват в знак на протест срещу ръководството

26.09.2016 | 21:05
Нови оставки във Фонда за лечение на деца

Лавина от оставки във Фонда за лечение на деца в чужбина. След като преди дни оттеглянето си декларираха двама от членовете, днес стъпките им последваха още двамата представители.

Кризата във Фонда се задълбочава, след като само за няколко дни оставките в Обществения съвет към станаха четири.

Преди няколко дни оттеглянето си първа обяви националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева. Само два дни след като тя направи това, я последва и оставката на представителя на инициативата "Спаси, дари на.." Десислава Хурмузова.

Днес съветът остана без още двама души. Оставките си подадоха и представителят на частните медии в обществения съвет Милена Златкова, както и представителят на българския дарителен фонд Красимира Величкова.

Зад четирите оставки стоят идентични мотиви - несъгласие и протест срещу начина, по който работи фондът, както и подмяна на дейността и мисията му.

"Общественият съвет не изпълнява вече функцията, която е залегнала в правилника му, а именно да пази и да защитава интересите на децата. В момента общественият съвет се е превърна в безгласна буква, която трябва да прави прекалено много компромиси и е в ущърб на децата. Имаме случаи на подменени решения", посочи Красимира Величкова.

Директорът на обществения съвет Владимир Пилософ категорично отрече да има такива подменени решения, а според него подадените оставки създават напрежение без да има основание за такова.

Според професор Пилософ не е вярно, че има хаос в работата на фонда. Общият брой на членовете в обществения съвет е 17 и дори с липсата на тези четирима кворум ще има.

"Търси се някакъв ефект. Не знам какъв. Няма подмяна на решения", сподели пред камерата на Bulgaria ON AIR професорът.