Светослав Петров – геният на авиацията

Той изобретява софтуер, който подобрява сигурността при всеки полет

29.08.2016 | 09:50
Светослав Петров – геният на авиацията

За да намали рисковете при летене Светослав Петров изобретява софтуер, който е на път да подобри нивото на сигурност при всеки полет. Младият изобретател признава, че идеята му не е плод на спонтанно хрумване.

"Това е сравнително дълъг процес от няколко години и е в комбинация от неща. В университета съм се занимавал с определени статистически методи", разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR младият гений.

По думите му, когато е започнал да работи в авиацията, е запознал да забелязва различните проблеми, които все още съществуват.

По- късно Светослав се мести в Германия, където учи машинно инженерство и по-късно започва работа в една от големите самолетни компании. Когато започва да работи проекта е сам, но постепенно идеята се разраства, като в момента зад нея стоят над 40 души.

"Програмата, която сме разработили представлява система, която лови повтарящи се проблеми при експлоатацията на самолетните системи и инструменти. Най-важните данни, които ние събираме са т.нар. "доклади" от пилотите и механиците. Използват се исторически и технически данни, за да можем да предвидим бъдещето и да очакваме къде би имало проблем в системата по време на полет", обясни още изобретателят.

Продуктът на Светослав не е първият в историята, който се занимава със сигурността на авиацията. Всички производители на самолети, разполагат с подобни собствени програми, те обаче не изследват толкова компоненти. 

"Те регистрират грешки, които самите самолетни и ролеви системи регистрират. Когато обаче говорим за проблеми и откази, които не могат да бъдат забелязани от самолетните сензори и компютри, съответните конкурентни продукти не могат да регистрират, а ние събираме и написаните на ръка доклади на персонала", споделя още Светослав.

През декември самолет на известна азиатска авиокомпания се разбива в близост до остров по време на буря. Оказва се, че причината за катастрофата не е самата буря, а техническа неизправност.

По думите на Светослав определен проблем е бил нерегистриран 23 пъти в рамките на 12 месеца. 

"При наличието на нашия софтуер съм напълно убеден, че не е възможно този проблем да остане незабелязан", категоричен е младият учен.

Разработката може да спести дори досадното чакане на летището поради забавен полет. Програмата подсказва на авиокомпаниите какъв е шансът дадена машина да не може да излети на време поради определен технически проблем. 

"Всяка компания може да спести на своите пасажери по едно голямо техническо закъснение на всеки един от самолетите си месечно", твърди Светослав. 

След като продуктът му е одобрен от германската авиационна служба, младежът се надява все повече самолетни компании да го използват, както и някой ден да се наложи на българския пазар.