Атаката във френската църква била с цел разпалване на религиозна война

Групировката "Ислямска държава" ни обяви война, каза френският президент Оланд

27.07.2016 | 13:30
Атаката във френската църква била с цел разпалване на религиозна война

Идентифициран е единият от двамата терористи, които вчера нахлуха във френска църква, взеха заложници и убиха по особено жесток начин 84- годишен свещеник. Това е 19-годишният Адел Кермич, вече разследван през миналата година за радикализъм и връзки с терористични организации. Информацията беше потвърдена от френския главен прокурор Франсоа Молен.

Терористът Кермич е бил известен на службите за сигурност и е бил арестуван два пъти по време на пътуване към Сирия. Освен това нападателят е бил под домашен арест и е носил проследяваща гривна по време на атаката. 

Припомняме, че вчера полицията застреля двамата нападатели в католическия храм в Сент Етиен дю Рувре, след продължила няколко часа заложническа криза. Мъжете влязоха в църквата по време на сутрешната литургия и плениха свещеника, две монахини и двама богомолци. Едната монахиня успява да избяга и да вдигне тревога. 

Вторият убит нападател още не е идентифициран, уточнява прокурор Молен. Той добави, че продължава издирването на евентуални съучастници на двамата терористи и че засега е задържан само един заподозрян- непълнолетен, от алжирски произход, роден през 1999 година.
Междувременно пред телевизия Ти Еф 1 френският премиер Манюел Валс заяви, че целта на нападателите срещу църквата в Нормандия, е била да разпалят религиозна война. 

"Като се има предвид тежестта на извършеното престъпление, не е трудно да се разбере каква е целта на джихадистите. За да се борим срещу радикализацията, ще отнеме време. Затова французите трябва да бъдат извънредно бдителни. Френският народ трябва да се обедини и да даде задружен отпор срещу джихадистите, които се опитват да всеят ужас в душите на хората. Нашият отговор трябва да е демокрацията", каза френският премиер Манюел Валс.

"Заплахата от ислямизма никога не е била по-голяма за Европа и Франция", заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд на брифинг по повод нападението в Нормандия.

 "Групировката "Ислямска държава" ни обяви война. Трябва да водим тази война с всички средства, като в същото време спазваме върховенството на закона, това ни прави демокрация. Целта на тези терористи е да ни разделят. Затова трябва да бъдем сплотени, да останем общност, блок, който никой не може да пропука", посочи френският държавен глава.

Оланд обаче бе категоричен, че страната е взела най-строгите мерки за сигурност в най-новата си история, но няма да се отиде толкова далеч, че да се погазят свободата и демокрацията.