Израел отбелязва Деня в памет на жертвите на Холокоста

Хиляди евреи почетоха паметта на убитите в концлагерите през Втората световна война

05.05.2016 | 16:37 Редактор: Анисия Иванова
Израел отбелязва Деня в памет на жертвите на Холокоста

Израел отбелязва Деня в памет на жертвите на Холокоста. Официални лица положиха венци и цветя на мемориалния комплекс Яд Вашем в Ерусалим, където се състоя възпоменателна церемония.

Хиляди евреи от цял свят дойдоха, за да почетат паметта на милионите убити в концлагерите по време на Втората световна война.

По този повод в Израел ще прозвучат сирена и ще бъде запазена минута мълчание в памет на загиналите. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че няма да допусне втори Холокост.

"Бедствието, което преживя нашият народ, не трябва да се случва отново. Затова искам да кажа точно тук, в Ерусалим – нашата вечна столица: "Няма да има друг Холокост", обеща Нетаняху.

Днес в Израел телевизиите излъчват документални филми за Холокоста и интервюта с оцелели. Церемонии за отбелязване на този ден ще се състоят и по други места по света.

Думата "Холокост“ идва от гръцки и се превежда буквално като "пълно изгаряне“. Това е наименованието на геноцида от страна на Нацистка Германия над приблизително шест милиона европейски евреи по време на Втората световна война.

Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция отричането на Холокоста се счита за престъпление.