Каква беше политическата и икономическата 2016 за България

Отговорите от политолога, икономиста и депутатите на ГЕРБ и БСП

31.12.2016 | 17:30 Редактор: Васил Детелинов
Каква беше политическата и икономическата 2016 за България

Анализ на българската политическа 2016 година от политолога  Борис Попиванов и икономиста доц. Георги Чанков в предаването Q&A с Клара Маринова.

В студиото политолоът  Борис Попиванов изтъкна, че през 2016 година у нас се случи голяма политическа промяна , в сравнение с изминалите 2 години. По думите му годината започна с единна управляваща коалиция и приключи с разпада й. Подписаната управленска програма беше забравена, изборите бяха център на дебатите. Попиванов коментира още, че България е била недостоен партньор пред европейските ни съюзници- върнахме в Турция избягали мигранти , провалихме се в ООН , нямахме адекватна политика и позиция в Брюксел по важните теми за страната ни. Политологът  определи 2016 с края на една партийна система с една доминираща партия.

Икономистът доц . Георги Чанков коментира, че либералният модел вече е изчерпан. Причината – натрупани с много системни грешки. Според него 2016 година не е била добра за българската икономика. Устойчиво оставаме в блатото, обясни още доц . Чанков.
Според изчисленията му, ръстът на икономиката ни с малко повече от 3 % означава, че не сме намерили решение на нито един от болните за икономиката ни проблеми. Той коментира още, че при здрава икономика 3% ръст е добра новина, но за България това е военно временна икономика.
Вижте още във видеото.

 

 

 


Във втората част на предаването срещу Клара Маринова сядат депутатите Христо Гаджев от ГЕРБ и Жельо Бойчев от БСП - лява България.

С избора на нов еврокомисар  не трябва да се бърза, коментира Христо Гаджев от ГЕРБ. Според него еврокомисарят  не трябва да бъде номиниран  от служебното правителство . Той смята, че първо трябва да стане ясна неговата визия  и ресор в ЕК и чак след това да се търси подходящото лице за поста. За ГЕРБ резултата от президентските избори е бил жълт картон за партията. Според Христо Гаджев, ГЕРб  са подценили предизборната кампания, която довела до ниския резултат. Но изтъкна, че в надпреварата за президентския пост ГЕРБ не са се поддали на празните приказки.
Социалистът Жельо Бойчев акцентира, че през следващата година. Сигурността ще продължи да е център на дебатите в Народното събрание. Сигурността струва пари, спорен ще остане въпроса  с модернизацията  на армията, коментира още депутата пред Клара Маринова.
Жельо Бойчев обясни, че БСП  е била мобилизирана за президентските избори и това е довело до победата на ген. Румен Радев. Бойчев обясни, че Румен Радев  не бил познат на голяма част от обществото, но благодарение на кампанията хората пуснали гласа си за него. Бойчев изтъкна, че на президентските избори БСП  е успяла да обедини левите избиратели  с ясна кандидатура и кауза. Това ще направят и на предстоящите парламентарни избори.

 

Още от депутатите, вижте във видеото.