Q&A с Клара Маринова, 21.11.2015, I част

Предаването е “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

25.11.2015 | 12:53 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 21.11.2015, I част

Гости в това издание на предаването са политолозите Димитър Ганев и Калоян Методиев, както и икономистът Ангел Марчев. Специално включване по скайп и от депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Заложници, безумни експлозии и стрелба. Психопатична варварска жестокост. Паника и вледеняващ страх. Шок и ужас. 13-ти ноември, 2015-та, Париж. Седмица по-късно емоциите все повече се заменят с трезв анализ и разумни оценки. “Само думите не помагат, трябва да се действа!”, твърдо настоява мнозинството в Европа. Не закъсняваме ли с осъзнаването, че вече живеем в нова ера на планетата Земя? Кои са основните причини, довели до “САЩ 2001-ва” и “Франция 2015-та”? Преди половин годинa, във връзка с атентата срещу “Charlie Hebdo”, в “Q & A” направихме някои оценки и изводи, които животът през послената седмица, за съжаление, отново потвърждава. Защо позволяваме да ни лъжат, че “общоевропейските ценности, демокрация и начин на живот” са притегателни за всички, всепобеждаващи и достатъчни за интегрирането на хората от различни раси, вероизповедания и народности? Ще успее ли сегашният политически елит в Европа да отговори на предизвикателствата на живота и времето: финансова криза, икономическа криза, бежанска криза, тероризъм ... и да ни предложи смислени проекти за развитие?

Тероризмът, Сирия, Украйна - бяха в основата и на срещата на “Г 20” в Анталия. Финансовите и икономическите проблеми естествено отстъпиха на “втори план”, защото животът не се съобразява с предвижданията на политиците. Много често той има своя дневен ред, различен от лидерския. По време на форума имаше и двустранни срещи, не по-малко важни от пленарните заседания. За какво си говориха водачите на “Г 20”? Тероризмът има пряка връзка с икономическото състояние на света. Защо участниците в срещата се разминават толкова много по въпросите за финансирането на “Ислямската държава” и за търговията с нефта и артефактите от окупираните от терористите територии?

“Q & A” продължава анализите на “Бюджет 2016-та”, който вече е приет на първо четене. За следващата година е заложен 2,1 на сто ръст на икономиката, 2 % дефицит и минимална работна заплата от 420 лева. Очакванията на Европейската комисия, Международния валутен фонд, Световната банка и други външни икономически и финансови фактори са по-песимистични от тези на българското правителство. Те прогнозират растеж у нас от 1,5 до 1,7 на сто. Много български икономисти и финансисти също определят бюджета за 2016-та като “твърде оптимистичен”, който “не отчита рисковете пред икономиката ни”. Според Вас, какви са рисковете за икономиката през следващата година?

Отговорите на тези въпроси и дебатът по темите от първата част на предаването вижте в прикаченото видео: