Q&A с Клара Маринова 03.10.2015 2 част

Предаването е “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

06.10.2015 | 11:45 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова 03.10.2015 2 част

Гости в това издание на предаването са политолозите Първан Симеонов и Слави Василев, икономистът доц. Преслав Димитров, както и със специалното участие по скайп на депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

Сред обсъжданите във втората част теми са:

Както и да наричаме миграционната вълна - от “бежански поток” до “ново преселение на народите”, ясно е, че това е най-голямото предизвикателство, пред което е поставен Европейският съюз в своята най-нова история.

Различни са измеренията на това явление:

  • политически,
  • икономически,
  • социални,
  • хуманитарни,
  • демографски.

Бежанската криза засяга основополагащия принцип за свободно движение на хора, за функционирането на Съюза и отношенията между страните - членки, за европейския цивилизационен избор.

Поради голямата активност на германската канцлерка, се налагат три конкретни въпроса:

Първо:   Трябва ли Европа да съжалява за призива на Ангела Меркел към бежанците: “Който иска - да заповяда!”, защото нейната покана създаде условия за подмамване, заблуда и манипулиране на много хора?

Второ:  Защо по-късно Меркел тотално смени позицията си и заяви, че “… Германия иска да помогне, но не може сама да реши тази задача и Европа трябва да действа заедно, като поеме отговорност?”

Трето:  Меркел за малко да предизвика правителствена криза у нас. Защо? Блокирана ли е Европа? Подложени ли са на сериозно изпитание евросолидарността, евроценностите, евросъюзът? С тази криза транснационалният елит не прави ли опит да “погребе” социалната държава, представителната демокрация, средната класа, съществуващата партийно - политическа система, демократичната форма на управление? Напоследък все по-често се правят изводи, че когато имаше диктатори в арабските страни, светът беше по-спокоен.

Вярно ли е?

Срещнаха се, говориха си, разделиха се. Три глагола, които отразяват последното общуване между Обама и Путин в Ню Йорк. Който се интересува, вече знае подробности за 70-тата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН, за речите на държавните лидери, както и от двустранните срещи, в т. ч. между президентите на Русия и САЩ. Въпреки острата размяна на реплики по въпросите за Сирия от трибуната на ООН часове преди срещата си, американският и руският президенти все пак седнаха на една маса. Сирия, Украйна и за какво още си говориха двамата? Само съдбата на Башар Асад и положението в Киев ли са темите на остри противоречия ? 

Преди дни испанска Каталуния гласува за местен парламент. Спечелилото мнозинство кара много анализатори да разглеждат вота като своеобразен референдум за независимост. Ще се появи ли нова държава на картата на Европа?

Отговорите на всички тези въпроси може да видите във прикаченото видео от втората част на предаването:

Първата част на предаването може да видите тук.