Q&A с Клара Маринова, 25.05.2015 II част

В студиото на България он еър с предаването “Q & A с Клара Маринова”, в което няма забранени въпроси и търсим верните отговори.

26.05.2015 | 11:12 Редактор: Красимир Лаков
Q&A с Клара Маринова, 25.05.2015 II част

В това издание на предаването Q&A с Клара Маринова гостуват политолозите Борис Попиванов и Александър Иванов, както и икономистът Георги Стоев. Във втората част от предаването в студиото се обсъждат въпросите свързани с икономическия растеж в България и препоръките на ЕК за създаването на нови работни места.

“Евростат” регистрира 0,9 на сто ръст на икономиката ни през първото тримесечие на 2015-та година спрямо 0,4 % през последните три месеца на 2014-та. И следват въпросите! Мога да питам: кои са важните фактори за развитието на европейската икономика? Какъв е анализът на данните за България? Кои са основните изводи. Каква е динамиката в производителността на труда в България? Какво е състоянието на производителните сили у нас? Защо производствените отношения в страната отново изостават?

Европейската комисия ни предложи пакет с пет препоръки и съвети как да улесним създаването на нови работни места и да постигнем икономически растеж през периода 2015-та ÷ 2016-та година. Те се отнасят до: публичните финанси, събирането на данъци, сенчестата икономика, системите на здравеопазването и образованието, качеството на активите в банковата система, преглед на портфейлите на пенсионните фондове и застрахователния сектор. Какъв е смисълът на европейските съвети? В състояние ли сме да се справим с посочените задачи? Това не означава ли тотални и радикални промени на държавата, обществото, икономиката? Кой е способен да ги извърши? Как ще се преборим с нашенската максима “пари ми дай, акъл не искам”?

Можете да проследите втората част от предаването в прикаченото видео: