Кръчмите на соц-а – Провокативно, епизод 54

Гледайте "Провокативно" всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

07.05.2017 | 12:31
Павлина Делчева-Вежинова

На 7 май “Провокативно” отвежда зрителите назад във времето в емблематичните кръчми от соц-а. Каква е била атмосферата в най-популярните заведения тогава и какво се е променило днес? Водещата Милена Фучеджиева разговаря с писателката Павлина Вежинова, автор на книгата “По дирите на изчезналите софийски кръчми”. "Аз винаги съм обичала да се връщам към миналото", споделя Вежинова. "Говоря за по-близкото минало, моето минало. Обичам улиците на София, обичам сградите на София. Разбира се, обичам и кръчмите на София, защото съм живяла на "Раковски" и "Гурко", а наоколо бяха всичките централни софийски кръчми. В момента има една криворазбрана носталгия. Малко – "Пепи, колко бяха хубави кренвиршите едно време". Това не е носталгия. Това са спомените за интересните разговори, за личностите, които населяваха тогава града ни. С това не отричам в никакъв случай сегашните кръчми, улици, хора. Те са други, те са различни. И това е прекрасно." Целият разговор във видеото:

В рубриката "Женските досиета Х" ще видите втора част от разговора с журналиста Борис Ангелов за Цола Драгойчева в ролята на пазител на гей общността по времето на соц-а. 
"Наистина е интересно да се разказват такива истории, защото митовете са едно, фактите са друго. Реалността понякога е интересна като филм, отколкото човек би могъл да я измисли. Цола Драгойчева остава член на ЦК на БКП до самия финал на БКП, а това е датата... 2 февруари, 1990 г. " Вижте във видеото долу:

Агент Тенев не само има дълбоки познания за софийския нощен живот по времето на соц-а, но в неделя в #Провокативно ще разкаже от първо лице за емблематичните кръчми, преживявания, лица, компании, "кръгове на интереси", специалитети, напитки и десерти тогава. 
Ето част от опорните точки на Агента за пълноценно прекарана вечер: 

  • Всеки четвъртък в Руския клуб
  • В ранния следобед се минаваше през кафенето на писателите. 
  • 19:00 часа – започваше да тече разпределение дали да се отиде в Клуба на журналистите, в Клуба на младите писатели. Там се влизаше с карти.
  • Вечеря в Чешкия клуб. Една вечеря в там с гадже с две тройки от специалните им нервозни кюфтета, с две бири струваше 4 лв и оставях 1 лв бакшиш на келнера. 
  • 22:00 часа – Тръгваме от чехите. Бай Гошо спира да сервира, кухнята е приключила, по още една последна чаша пиене. 
  • Панорамата на София. 
  • Накрая слизаше в бара на хотел “София”, където имаше вариете програма в истинския смисъл на думата.

Традиционната анкета на предаването пита хората изпитват ли носталгия към соц-а и какви са спомените им за кръчмите тогава.

В документалната поредица "Поколението” "Провокативно" среща зрителите с дванайсетокласниците от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика “Княгиня Евдокия”. Какви са мечтите им? Какво са научили и ще продължат ли да се занимават с професията си? Защо в завършващия випуск няма нито едно момче? Ще останат ли да се развиват в България?

Ето какво споделя Милена Стойнева, ученичка от 12 клас в паралелката по козметика: “Отначало може да остана в България, но не мисля, че ще остана дълго тук. Може би след 1-2 години планирам да замина някъде в чужбина, защото мисля, че там има по-голяма реализация – по-добро заплащане, по-добро отношение към самата професия.”

По-обнадеждена за бъдещето си тук е Илияна Топчийска, също в специалност козметика. Тя споделя, че когато завърши, ще продължи да се усъвършенства, но това може да се случи и в България. “Има как да се реализира човек, трябва само да си намери подходящата среда.” Вижте във видеото: