Пол и джендър – Провокативно, епизод 53

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

30.04.2017 | 12:31
Иван Стоянов/ Питър Найтингейл

На 30 април в “Провокативно”: Пол срещу джендър. Каква е разликата между сексуалния и социалния пол? Какво означава “джендър флуид” и защо все повече хора се определят по този начин? Гост на предаването е Иван Стоянов, Анджелика или Питър Найтингейл – съвременен артист, поет и музикант. При раждането си той е определен като мъж, но нарича себе си джендър флуид. По неговите думи джендър флуид е като една чаша, пълна с вода. "Течността всъщност е джендърът. В зависимост от това в какъв съд я разлееш, течността си течност, която се променя, но съдът е различен. 
Преди 3-4 години винаги съм си мислел, че нещата стоят в рязко определени граници и че отвъд тези граници нещата не могат много да бъдат размивани. Тогава винаги съм бъркал сексуалност и пол. Докато гледах YouTube видеа, виждах някакви хора, които се гримират, други, които не се гримират, си казах, че това е много странно. Има дума за моето състояние, чувство. Когато спиш, се събуждаш, и дори да не си помниш съня, винаги си в някакво настроение. Така е при мен с пола. Като настроение се променя, като цвят. Имам такива дни, когато стриктно залитам към единия край на спектъра и съм само там."  Целият разговор във видеото:

В рубриката “Женските досиета Х” гост е журналистът Борис Ангелов с разказ за Цола Драгойчева в една малко известна роля – като пазител гей общността по времето на соц-а. 

За психологията на пол и джендър Милена Фучеджиева разговаря със сексолога проф. Станка Маркова. Eто какво казва тя:
"Първо, ние винаги имаме генетичен пол, който винаги можем да разберем какъв е. Генетичният пол определя какъв ще бъде телесният ни пол, какъв ще бъде хормоналният ни пол. Хормоналният пол определя как ще се развием след пубертата като мъже или жени. От него вече се определя и психичният пол. Когато тези неща се объркат по различни причини, идва голямото разнообразие. Но аз категорично заявявам, че трети пол няма. Генетично ние можем да разберем какъв пол сме. Това, че сме сбъркали нещо още по време и преди бременността понякога, не значи, че природата не ни е сложила XY или XX хромозоми. Изчислено е, че 5000 ингридиента могат да направят така, че детето да се роди с неустановен пол." 

Традиционната анкета на предаването пита хорaта знаят ли какво е джендър, каква е разликата между пол и джендър и какво е джендър флуидност.

Тази седмица в поредицата "Поколението" Ви срещаме с Пламена Стефанова и Мария Костадинова – две от организаторките на благотворителната акция “Подарък абитуриентска рокля”. Каузата помага на абитуриентки в затруднено материално положение, като им осигурява тоалети за специалния ден на бала. Как започва всичко? Съвсем спонтанно три приятелки създават фейсбук група, чрез която да подарят свои официални тоалети на момичета в нужда. Само за 24 часа към групата вече са се присъединили 2000 души. В момента те са двойно повече. Интересът е толкова голям, че се налага да бъде организирано и събитие, на което дванайсетокласничките сами да изберат роклите си.
"До момента чрез благотворителната кауза сме успели да дарим около 50 рокли", казва Мария. "Успешно! На много добри ученици, отличници, мили деца, които дойдоха включително и с родителите си. Силно ме направи щастлива да видя и родителите, които усетиха целта на нашата кауза. Тя не е да ги накараме да се почувстват безсилни да помогнат на децата си, а просто искаме да успеем да бъдем в помощ, за да спестят тази сума пари, за да могат да инвестират в тяхното бъдеще, по какъвто и да е начин."
Никол Рунева е едно от момичетата, решили да се включат в инициативата. Абсолютно безвъзмездно тя ще подари своята абитурентска рокля. Защото само две години след завършването си е осъзнала колко много може да коства Балът. "Балът струва много и не само финансово. Даже бих казала, че емоционално струва много. Прекалено много притеснения относно странични неща като прически, грим, рокли, а не се набляга на съществените неща. Какво ще  правиш с живота си след завършването?"

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
hannibal
преди 3 години
Мазен си, гаден си, противен си, как да не те пребие човек, даеба твота майка гнусна. Ти си едно тотално несъвършенство на природата, верно че никой не е съвършен, ама с тебе природата тотално се е осрала. Хората не те харесват, защото хората изпитват естествена неприязън към уродливи неща. Казвам ти го да не се чудиш защо не си приет.Пуснете си някое интервю с тоя да го чуете само как говори и как се държи, тръпки ме побиват колко е противен, ужас. Сигнализирай за неуместен коментар