Подготвени ли сме за терористични атаки? – Провокативно, епизод 41

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

05.02.2017 | 12:31
Проф. Татяна Дронзина

На 5 февруари в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Подготвени ли сме за терористична атака? Какви са новите заплахи за Европа и България? Променят ли се средствата на терористите? Какви са функциите на жените в ДАЕШ? Милена Фучеджиева разговаря с проф. Татяна Дронзина, експерт в сферата на тероризма и конфликтите и автор на книгата “Жените в Ислямска държава”. Според проф. Дронзина в България трябва да говорим за интеграция на общностите, които са заплашени от радикализация на Исляма, с пълното съзнание, че не трябва да ги демонизираме. "Това са наши съграждани, това са граждани на България. Ние трябва да работим с тях. На второ място – много от хората, които заминават за Ислямска държава и се присъединяват към терористична организация, се присъединяват, защото те вярват, че там ще намерят истинската си идентичност. Би следвало българското общество да може да докаже, че могат да намерят своята идентичност и тук. Докато посланията, които нашето общество излъчва, не са по-привлекателни от посланията, които Ислямска държава излъчва, тези хора винаги ще отиват. И най-сетне липсата на социален идеал, умението и желанието да бъдеш главен герой на собствения си живот са нещо много важно, което би трябвало да задържи тези хора тук. Или поне да служи за преграда пред радикализацията."

Проф. Дронзина разказа за случай, който може да бъде тълкуван като признак за радикализация  – беше казано, че за първи път в училище в усилени форми се използва езикът на омразата. Като например – 4-годишно дете в детска градина, което е дете на бивш депутат в Народното събрание, заявява “Аз няма да отбелязвам Трети март, защото това е един гяурски празник.” Това е 4-годишно дете. На бивш депутат." Цялото интервю във видеото:

Гост на рубриката “Женските досиета Х” е певицата Ахинора Куманова или Нора Нова, която разказва за бягството си в Западна Германия преди 1989 г. и за успехите си на немската сцена. 

Гост на предаването е и философът Давид Леви. Взима ли страната ни достатъчно мерки и подготвена ли е за евентуална терористична атака? Според Леви в България започва да се прави немалко в посока на подготовка на населението срещу терористични заплахи. "Естествено има много какво да се желае. Още маса хора не разбират същността на заплахата. Битуват митове и легенди, че на нас това няма да ни се случи. Дано да разбират все повече и повече, защото, колкото по-подготвен е човек и разбира евентуалната заплаха, толкова по-малка е опасността в реална ситуация от това да има повече жертви и неприятни изненади." Вижте цялото интервю във видеото долу.

Традиционната анкета на предаването пита хората подготвени ли сме според тях за евентуални терористични атаки, страх ли ги е от евентуално нападение и трябва ли да има обучение в училищата как да се действа в такива екстремни ситуации.