Зависимостта от интернет – Провокативно, епизод 36

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

01.01.2017 | 12:31
Силвия Томова

На първия ден от новата година в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: зависими ли сме от интернет? Какво ни дава интернет и какво ни взима? Кога престоят в него става вреден и болезнен? Милена Фучеджиева разговаря с писателката Силвия Томова. "Аз не мисля, че съм зависима", казва Томова. "Освен това моят телефон е допотопен. Той е някаква стара машина и дори нямам интернет на него. Мисля, че това е един от признаците, че не съм зависима."
"Има теории от началото на миналия век, че ние напълно ще бъдем подчинени на машините и на някаква виртуална реалност. Това не е ли мъка? На мен би ми било много мъчно. Това не е животът. Машините са много зависими от природата. Така че, ако стане някакво слънчево изригване, ние можем да останем без това постижение. Човек трябва да е много внимателен и да държи цялата налична информация и офлайн за себе си."

В рубриката “Женските досиета Х” главният експерт на Държавния архив в Русе Веселина Антонова продължава разказа за драматичната съдба на Баба Тонка и семейство Обретенови. Защо Баба Тонка изравя черепа на Стефан Караджа? Защо нейната внучка и съпругът й са убити от Народния съд?

По темата за интернет зависимостта гост на Провокативно е един от първите видео блогъри (влогъри) в България – Боряна Стефанова. Вече от 8 години Боряна споделя своите видеа с уроци по гримиране в социалните мрежи. Каналът й в YouTube се разширява тематично, увеличават се и абонатите му, които в момента са над 70 000. Боряна казва, че за това, което тя прави, интернет не е вреден и не го приема като зависимост. 

"Интернет е вреден и ще му се дава тази негативна конотация само ако ние го направим. Ако обясним на децата и на младото поколение как да използват интернет, без да прекаляват с него и той да работи в тяхна полза, не мисля, че можем да го наречем пристрастяване.
Единствената негативна страна е, че има страшно много информация. Проблемът е, че хората не подбират тази информация и всичко, което видят, приемат за чиста монета." 

Традиционната анкета на предаването пита хората зависими ли са от интернет, как биха живели без него и опасен ли е интернет за малките.