Стресът и храненето – Провокативно, епизод 33

Гледайте Провокативно всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

11.12.2016 | 12:39
Енджи Касабие

На 11 декември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: Стресът и храненето. Как да се храним правилно? Как да управляваме лошите си хранителни навици? Какви са методите, чрез които да помогнем на душата, а оттам и на тялото си да се чувстват здрави? Милена Фучеджиева разговаря с диетолога на звездите Енджи Касабие. Освен съвети за здравословен начин на живот, Енджи ще сподели историята за запознанството си с настоящия си съпруг Рабих Ел Зейн, който също ще се присъедини към интервюто.

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” е майката на Васил Левски – Гина Кунчева. За достойната съдба на Кунчевия род и за непрекъснатостта на т.нар майчина линия разказва потомката на семейството – Стефана Ветренска, правнучка на сестрата на Апостола Яна. Чуйте как е открит генетичният код на Апостола. 

Гост на предаването по темата за храненето е и психологът Катерина Павурджиева, автор на книгата “Жените, сексът и анорексията”. От 5 години Павурджиева работи в клиника за лечение на хранителни разстройства в Лугано, Швейцария. Според Павурджиева отношението ни храната трябва да бъде осъзнато. "Храната е онова нещо, което винаги седи в хладилника", казва психологът. "То не руптае, то не бяга, то не ни изоставя, то не липсва, то не ни обижда. Просто нищо не прави. Храната е винаги там. Храната е като оная гърда на майката, която като бебета винаги сме търсели винаги когато искаме да сме прикоткани, приласкани, успокоени, задоволени и какво ли още не. Самата храна като храна не ни е виновна. Проблемът е у нас, как ние я употребяваме, как ние се отнасяме към нея. И ако има злоупотреби с храна - било то тотално отхвърляне, или тотално хапване, т. нар. binge eating – тогава най-добре е да се потърси помощ, за да се разбере мотивът, който седи отдолу. 
За захарта се говори, че е една от най-големите отрови на света. Но знаете ли какъв е вкусът на околоплодните води – той е сладък. И на мен ми харесва тази метафора, защото си представих човек, който вечер налита на сладко, едва ли не в чисто несъзнаван вид има нужда да си направи нещо, в което да се завърне в онзи бебешки рай, където не е трябвало да мисли за никакви проблеми. Ако това наистина е така, тогава идва въпросът умеем ли ние да се грижим за себе си извън проблемите и тревогите. Колко си позволяваме да сме щастливи? Въобще можем ли да бъдем щастливи? Как постигаме това щастие? С какво? Умеем в един обикновен следобед да направим нещо, от което на другия ден да ни е добре?"

Традиционната анкета на предаването пита хората хранят ли се повече, когато са стресирани и биха ли консумирали  по-малко сладко, ако знаят, че захарта е по-вредна от цигарите.