Стресът и автоимунните заболявания – Провокативно, епизод 29

Гледайте “Провокативно” всяка неделя от 10:30 по Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 12:31
Тони

На 13 ноември в “Провокативно” по Bulgaria ON AIR: какво са автоимунните заболявания? Стресът ли е основната причина за проявата им? Милена Фучеджиева разговаря с поп-певицата Тони, която се пребори успешно с болестта улцерозен колит след 9-годишна битка. Как е променила начина си на живот и защо помага на хора с подобни проблеми? "В началото нямах никакви сили”, споделя Тони.  “Дори стигнах до мисълта, че не искам повече да живея – толкова бяха силни болките. Но после се появи вярата ми в това, че трябва да се преборя. За мене вярата в Бог беше нещо много ключово и много важно, което ме извади от тази болка и от тази борба. 
Когато се успокои душата ми, тогава и оздравях. Някак си се преборих със свои собствени страхове, със свои собствени проблеми. Вярвам, че това е Божия намеса. Сигурна съм, че е Божия намеса. И сега съм жива и здрава, и съм щастлива. Подготвям нов сингъл. Продължавам и с други проекти."

Героиня на рубриката “Женските досиета Х” е революционерката Райна Княгиня. Каква е истинската история за ушиването на въстаническото знаме? Какъв е животът й след Освобождението? Защо двама от синовете й са въдворени в лагери по времето на комунизма? За драматичната съдба на Райна Княгиня разказва журналистката Искра Ценкова.

Гост на предаването е и ревматологът проф. д-р Румен Стоилов. Той заяви, че причината да нарастват автоимунните заболявания са различни, но могат да бъдат начинът на живот, стресът, количеството антигени. "Стресът е един много важен фактор. Стресът в някои случаи е само отключващият момент, без той да е причинител на това заболяване. Причината е другаде. В края на краищата в основата стоят гените – т.е. това, към което си предразположен да го развиеш и изявиш, от това се разболяваш.", каза проф. Стоилов. 

Традиционната анкета на предаването пита хората какво разболява съвременния човек, какво правят против стрес и биха ли подкрепили минути за медитация в училище.