Кузман Илиев – талантът с много лица ON AIR

Свидетели сме на сериозен интелектуален и геополитически провинционализъм, каза водещият в интервю за в. Труд

17.07.2017 | 13:19 Редактор: Константина Маркова
Кузман Илиев – талантът с много лица ON AIR

Авторът на едни от най-четените анализи в Труд, Кузман Илиев, e явление сред младото поколение журналисти. Има многостранни интереси – от политика и икономика, през философия, до литература, а убедителните му изяви на различни медийни платформи разкриват повече от един талант. Широката публика го познава от ТВ екрана. Водещ е на вечерната публицистика в Bulgaria ON AIR, а в бизнес канала Bloomberg TV Bulgaria има авторско предаване (заедно с Владимир Сиркаров). Коментарна рубрика в Bloomberg TV предизвиква бурни дискусии в социалните мрежи. Неслучайно за анализ по външнополитически и икономически теми все по-често го търсят и другите големи телевизии. Виждаме го и като участник в публични дебати и лекции, участвал е в конференцията TED. А четящата публика, която следи задълбочените му анализи в Труд за проблемите в Близкия Изток, САЩ и Европа, бързо се разраства.

Интересът на Кузман към процесите, които местят пластовете на света, датира още от студентските  години, когато прави магистратура по публичен мениджмънт в университета IEP в Тулуза, Франция.

Категоричен е, че българските медии не отделят достатъчно място на външнополитическите новини и анализи.

„Свидетели сме на сериозен интелектуален и геополитически провинционализъм. Разбирането, което се налага масово в медиите, а и в учебните заведения, които преподават журналистика, е, че хората се интересуват основно от вътрешните проблеми в страната. Това донякъде е така, но е знак за липса на културни натрупвания и познания, освен това е абдикация от теми, които са в пъти по-определящи от това кой политик какво заяждане е направил в парламента“, коментира той, като посочва за пример случаите, в които свободите и правата на хората в една страна страдат заради военна експанзия на други държави. „В днешния глобален контекст това засяга всички и обикновено означава, че има условия за най-страшната от икономическа и социална гледна точка заплаха – война“, допълва водещият.

В телевизионните си коментари и публикации Кузман Илиев не се страхува да заема „непопулярни“ позиции. В разгара на медийната война срещу Тръмп, например, той обясни защо новоизбраният президент е по-малкото зло за света, открито предупреждава и за може би неизбежната трета световна война в Близкия Изток. Много цени обратната връзка от публиката. Не смята, че има маловажен зрител или читател, затова винаги се включва в разгорещените дискусии, които анализите му предизвикват.

Писането му е страст и независимо от тежкия си работен график, сяда на компютъра винаги, когато има какво да каже – най-често по темите геополитика, политическа философия, икономика, финанси. И докато този свой талант той развива сам, таланта му за телевизия открива Милен Цветков преди ... години, след като вижда негово участие в кабелна телевизия по студентска тема. Именно по време на работата си с именития водещ Кузман вижда пресечната точка между телевизията и една от областите, които силно го вълнуват -  икономиката. Още преди да завършат НБУ, с Влади Сиркаров започват да обмислят концепции за предаване. Виждат в Bulgaria ON AIR /тогава икономическа ТВ/ чудесна платформа за достъпно и атрактивно представена икономическа тематика, която реално ще е от полза за хората. „Спестявания, доходи, стандарт, възможности и свободи – залозите са твърде големи. Да не се интересува от тези процеси човек, е като да не се интересува от здравето си“, казва той (ядосан, че много хора все още не го разбират).

Дебютът му в Bulgaria ON AIR е при самия старт на телевизията, с 15-минутна рубрика за финансови пазари. Не след дълго стартира и общото им предаване със Сиркаров Boom & Bust (вече по Bloomberg TV Bulgaria). Междувременно Кузман не спира да наблюдава как работят медиите по света, гледа купища американски, френски и английски предавания за политика и икономика, следи редовно аналитични сайтове и други подбрани източници. Наблюдава работата и на водещите, които много уважава - Ивайло Лаков, Слави Трифонов, Кеворк Кеворкян и разбира се, Милен Цветков.

Целият материал за Кузман Илиев прочете тук.