Другите лица на водещите: Какво не знаете за Лора Инджова и Симеон Белев?

Водещите на „България сутрин“ гостуват в празничната поредица по повод 5 години Bulgaria ON AIR

26.10.2016 | 17:56 Редактор: Константина Маркова
Другите лица на водещите: Какво не знаете за Лора Инджова и Симеон Белев?

По случай рождения ден на Bulgaria ON AIR показваме другите лица на водещите - техните интереси извън професията, хобита, лични моменти и всичко, което ги превръща в хората, на които се доверявате, когато избирате Bulgaria ON AIR.

Лора Инджова и Симеон Белев са сред най-новите лица на Bulgaria ON AIR, но бързо успяват да спечелят доверието на зрителите. Двамата водещи бяха специални гости на Константина Живова в предаването „Днес“, за да запознаят зрителите с интересите си извън студиото на телевизията.

“Опитваме се всяка сутрин да сме позитивни пред камера и винаги да завършваме с положителна новина”, казва Лора.

Симеон добавя: “Когато искаш да бъдеш различен в журналистиката, търсиш и различен подход. Много малко хора разбират, че журналистиката не е буквализъм, а се опира на посланията“.

Преди да достигнат висшия пилотаж в професията, каквато е ролята им на водещи на сутрешен блок, и двамата трупат опит в различни медии.

Симеон е известен с репортажите и разследванията си за тежки обществени проблеми, инциденти, извънредни събития, най-вече от ефира на БНР. През годините специализира в ресор политика, води открити студия от Международния пресцентър в НДК по време на всички избори от 2007 г. до днес. Той е единственият български журналист, който отразява на място знаковата среща на Г20 в Лондон през 2009 г. Освен това Симеон преподава и в Eurovision Academy, част от Европейската мрежа за радио и телевизия (EBU).

Лора от малка мечтае да стане телевизионна водеща, но Симеон не е имал усещането, че иска да се занимава точно с това.

"Минах през театъра, археологията, историята, докато достигна журналистика. Като се връщам назад, имам чувството, че толкова отдавна се занимавам с тази професия, че все едно не съм правил нищо друго през живота си“, споделя Симеон.

Това, което зрителите на Bulgaria ON AIR не подозират, е, че той е сертифициран планински водач.

"Хората често подценяват планината и атмосферните условия и приемат Витоша като своя заден двор, като излизат неподготвени. Именно прекалената самоувереност е главната причина за повечето инциденти в планината. А те не са малко, особено през зимата“, казва Симеон.

Ролята на планински водач не е никак безобидна. Самият той е попадал в опасни ситуации по време на преходите си – бил е нападан от биволи и се е наложило да прекара час и половина на едно дърво, озовавал се е в средата на гръмотечина буря, сблъсквал се е с група диви коне. С неговата планинска група веднъж са слизали от лифта в движение, за да спасят планински колоездач в тежко състояние.

Лора Инджова започва като водеща на сутрешните новини по Bulgaria ON AIR преди няколко месеца, но скоро след това става титулярен водещ на „България сутрин". Преди това тя трупа опит като репортер и водещ на новини в други телевизии.

Като репортер Лора е отразявала както политически, така и икономически и социални теми. Това, което тя цени най-много в професията си на водещ, е именно възможността да се докосва до истински човешки истории, които освен да разкаже, може и да промени със своите репортажи.

Водещата много обича да чете и е изключително впечатлена от съвременните български автори. Тя беше и една от специалните гостенки в литературното турне на Константина Живова и романа й „Завинаги“.

Симеон и Лора са ефирна двойка отскоро, но вече обединени от обща кауза - да се даде повече гласност на постиженията на българските параолимпийци, които са пример за това как съдбата на всеки от нас е в собствените ни ръце.

Какви са сутрешните им ритуали, как се сработва екипът, кои са безценните репортери в отбора и какви истории искат да разкажат на зрителите, вижте във видеото: