Николай Радулов: У нас има обществено табу да се говори за организираната престъпност

Полиграф част 2

13.12.2015 | 18:55 Редактор: Виргиния Стаматова
Николай Радулов: У нас има обществено табу да се говори за организираната престъпност

Проф. Николай Радулов и Минчо Спасов коментират съдебната реформа заедно със съдебните журналисти Емилия Милчева, Петя Владимирова и Рени Нешкова във втората част на предаването на теливизия Bulgaria ON AIR Полиграф със Светла Петрова на 13 декември 2015.

 

Темата на предаването е оставката на правосъдния министър и последиците от нея за стабилността на управлението. Минчо Спасов каза, че не очаква трусове, защото „реформаторите бяха използвани за лустро, а истински важните решения са били вземани с ДПС“.

„Най-разумното предложение на вчерашния дебат беше на ДПС за Велико народно събрание“, каза Спасов.

Още по темата

Николай Радулов обобщи очакванията си за ефекта от оставката на министъра на правосъдието като "шум без промени".

 

"Шумът е удобен, защото забравяме, че у нас престъпността става все по-силна. Не се говори за организираната престъпност, но от това тя не е изчезнала, а напротив – станала е много мощна и има международен характер.

Големи клонове на италианската мафия са се кооперирали с българската организирана престъпност, особено в трансфера на наркотици.

Да сте чували някой да говори за организирана престъпност у нас, през последните 10 години? Един-двама главни секретари твърдяха, че са я ликвидирали.

Като че ли има обществено табу да се говори, че организираната престъпност е станала по-организирана и компетентна.“

 

Полемиката за значението на правосъдната реформа продължи със съдебните журналисти Емилия Милчева, Петя Владимирова и Рени Нешкова.

Петя Владимирова коментира:

„Няма страна в Европа с управленски орган като нашия, ВСС, където решания за съдии да се вземат от прокурори и обратното. За това е разделението.

При нас обаче, направиха така, че сложиха една бройка повече от парламентарната квота при съдиите, макар че практиката е тази бройка да е в прокурорската квота, защото като се добави и главнят прокурор, те стават контролирани от него, без значение кой е на този пост“

 

Според Рени Нешкова:

„Главният прокурор трябва да бъде контролиран по някакъв начин. Без прецедент е в световната практика той да не подлежи на контрол.“

 

Емилия Милчева обобщи така ефекта от работеща правосъдна система:

„Разрушената вяра в съдебната система, в нейната ефективност и в качеството на правосъдието, води до ниско усещане за държавност“ 

 

Вижте още във видеото.