Университетските специалности в IT сферата и финансите – най-предпочитани сред гимназисти

Бизнесът ще има нужда от дипломатични и находчиви мениджъри

06.07.2017 | 18:47 Редактор: Василена Василева
Университетските специалности в IT сферата и финансите – най-предпочитани сред гимназисти

Гимназистите проявяват най-голям интерес към бакалавърски специалности, свързани с IT сферата, финансите и бизнес мениджмънта. Това стана ясно на дискусия относно професиите на бъдещето, която се проведе  във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) вчера.

На нея присъстваха около 20 ученици от средни училища с икономически профил  в страната и техни учители. Като за пръв път от ВУЗФ наблюдават толкова засилен интерес сред гимназистите  към бакалавърските програми, свързани с бизнеса,  финансите и продажбите.

 По време на дискусията, освен нагласите на учениците каква да бъде специалността, която искат да изучават занапред, професори и преподаватели очертаха пред тях кои са професиите на бъдещето и в кои сфери на бизнеса се очаква да се търсят най-много кадри през следващите години.

Прогнозите им са, че бизнесът ще има нужда от добри мениджъри, които освен специалисти в сферата си, са дипломатични и находчиви.

Затова препоръчаха гимназисти да се ориентират и към бакалавърски специалности като „Бизнес психология и човешки ресурси“, „Бизнес икономика, предприемачество и иновации“ и „Бизнес информационни сиситеми и комуникации“.

Дискусията във ВУЗФ вчера се проведе като част от едноседмичната национална образователна програма „Небанковия финансов сектор“, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН), фондация „Атанас Буров” и Министерството на образованието и науката (МОН).