"България Ер" подкрепя инициативата "Иди, учи и се върни" – дава три безплатни самолетни билета за стипендиантите

Oт сдружението ще дадат на печелившиte в конкурса стипендии на обща стойност 30 000 лв

27.05.2017 | 18:42 Редактор: Иван Берберов

Националният превозвач "България Ер" застава зад каузата на сдружението на българите с опит в чужбина "Тук-Там" - "Иди, учи и се върни", и ще предостави двупосочни самолетни билети на тримата стипендианти, които спечелят конкурса. 

Инициативата на първия у нас фонд за стипендии  от българи за българи - "Иди, учи и се върни" се провежда за втори път у нас, като целта й е да мотивира млади българи да завършат магистратура в чужбина, след което да се върнат и реализират в България. 

Тъй като ученето зад граница идва с куп финансови разходи, от сдружението ще дадат на 3-мата печеливши в конкурса стипендии на обща стойност 30 000 лв, a след това ще помогнат и за успешната реализация на стипендиантите обратно в България.

Благодарение на подкрепата на "България Ер", стипендиантите няма да се тревожат и за пътни разходи – националният превозвач им предоставя три двупосочни самолетни билета до града, в който е университетът им. 

На 24 май приключи първият етап от кандидатстването за фонда "Иди, учи и се върни".  Документи изпратиха 66 българи, които планират да заминат за магистратура в чужбина през 2017 година и имат желание след това да се върнат и реализират в България.  

Най-популярни държави, за които има най-много кандидат-магистри са Холандия, Великобритания и САЩ. Има желаещи да учат и в Австрия, Белгия, Германия и Швеция. 

Кандидат-магистрите заявяват интерес предимно към различни мениджмънт и бизнес специалност в сферата на маркетинг, финанси, право и предприемачество. Организаторите отчитат и кандидати с по-нетрадиционни профили като криминология, дизайн на бижута, консервация и реставрация на културното наследство, експериментална анимация, психология, градска среда, архитектура, устойчиво развитие.

На втори етап кандидатите следва да заснемат и изпратят 2-минутно видео на тема "Как виждам бъдещето си в България". На официална церемония на 29 юни ще бъдат обявени тримата стипендианти.

"Не е тайна за никого, че много млади хора бягат от България, за да търсят реализация навън. Все повече се забелязва острият дефицит на подготвени кадри, от което страдат всички.

Този проблем не може да се пренебрегва повече. Доброто образование е първата крачка към решаването му. С "Тук-Там" искаме да помогнем на тези млади амбицирани българи, които знаят че могат повече, да добият нужните умения и да се върнат у нас, за да ги приложат", категоричен е кап. Янко Георгиев – изпълнителен директор на "България Ер"


Националният превозвач традиционно подкрепя практики, свързани с професионалното развитие на младите и осигуряване на по-добро образование.

През 2016 г. проучване на шведската компания за изграждане и развитие на работодателска марка "Universum" отличи "България Ер" като предпочитан работодател сред студентите у нас, нареждайки се веднага след международните гиганти "Google" и "Аpple".