Снежнобелите зъби вече не са на мода

Д-р Бранимир Кирилов

12.11.2015 | 07:00
Снежнобелите зъби вече не са на мода

Снежнобелите зъби вече не са на мода и това е само малка част от промените, които са настъпили в последните 5 години в съвременната имплантология. „Холивудската усмивка“ не трябва да е снежнобяла, а да се доближава до естествените цветове. „Точно това е нашата, и лично моя цел – не да променяме природата, а да й помагаме“, обясни д-р Бранимир Кирилов, основател на дентална клиника „Медикъл Дент“ на среща с журналисти.

Друга голяма промяна при поставянето на импланти е, че те вече не се поставят там, където има кост, а там, където им е мястото. Чрез съвременните методи и техники може да бъде образувано достатъчно количество кост на правилното място и по-важното – мека тъкан (венец), която да покрие новообразуваната кост. По този начин животът на керамичните зъби се удължава драстично, а лично д-р Кирилов дава 50 години гаранция на тези, които поставят в Медикъл Дент.

Разбира се, проблемът с обеззъбяването на нацията, може да бъде решен по много начини – от мост и единична протеза, през импланти, до протези или протези, фиксирани за импланти в двата края – въпрос на индивидуален подход и финансовите възможности на конкретния пациент. Но водещото в случая е профилактиката. Според д-р Бранимир Кирилов, ако сега 120 000 българи (данните са на Българската академия по естетична хирургия) са без нито един зъб, то след 30 години бройката им може и да е 300 000. Защо? Защото кариесът е заразен и ако ние не посещаваме стоматолога си поне 2 пъти годишно, броят на заразените зъби се увеличава, някои от тези кариеси се развиват, превръщат се в граноломи и когато им обърнем внимание, вече може да е твърде късно. Затова апелът на д-р Кирилов е на първо място да се грижим за здравето си, защото хубавата усмивка и здравите зъби са част от него.  

В края на срещата д-р Бранимир Кирилов получи Националния златен приз „Човешки ресурси“ на Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията“.

 

Национален златен приз „Човешки ресурси“

Статуетката се присъжда на специалисти, които в сферата на своята професионална дейност имат най-голям принос за непрекъснатото професионално усъвършенстване и ефективното управление на човешкия потенциал, за внедрените иновации в тази област и за подобряване качеството и производителността на труда в звената и институциите, които ръководят.

 

Д-р Бранимир Кирилов

1998 г. Завършва Стоматологичния факултет  гр.София, специалност Дентална медицина

2003 г. Завършва Медицински университет гр.София, специалност Орална хирургия

2010 г. Завършва Медицински университет гр.София, специалност Хуманна медицина

1999-2010 г. преподавател в катедра по „Орална и лицево-челюстна хирургия” в Стоматологичен факултет гр. София

 2005 г. Основава клиникта по дентална медицина Медикъл Дент

Ръководи семинари и консултации в Международния учебен център по дентална имплантология – IFZI България

Член на Международния конгрес на оралните имплантолози ICOI

Член на БЗС

2015 г. Носител на Национален златен приз „Човешки ресурси”

2015 г. Носител на награда Меиджър на съвременна дентална практика

Носител на наградата Contemporary European Management  на Съвета на европейската културна и научна общност