Мащабна експедиция в Аляска и успешно изкачване на най-високия връх в Северна Америка

03.11.2014 | 11:01
Мащабна експедиция в Аляска и успешно изкачване на най-високия връх в Северна Америка

Tрима българи изкачиха най-високия връх в Северна Америка - вр. Маккинли ( 6168 м). На 19 юни тази година алпинистите от спортен клуб „Вертикален свят” – Дойчин Боянов, Йоана Матеева и Румен Радев стъпиха на върха, който местните и алпинистите предпочитат да наричат с индианското му име - Денали, означаващ „най-големият“.

Връх Маккинли се извисява 6 км над тундрата и е с относително най-голяма денивелация на Земята. Заради своето местоположение – 290 км южно от Полярния кръг, високата снежна покривка и ниските температури през зимата – до -40 градуса, той е един от най-трудните за изкачване, като през 2014 г. едва 36% от всички регистрирани са успели да стигнат най-високата точка.

Дойчин, Йоана и Румен успяват, преминавайки по класическия маршрут West Buttress/Washburn Route (Западния ръб) за 8 дни. Основните предизвикателства по пътя са цепнатините на ледника „Кахилтна“, който прекосяват със ски, дърпайки шейни с багажа си; ниските температури – до -30 градуса и силният вятър.

Възхитителното постижение на тримата българи намира свое продължение в изложбата „Цветовете на Аляска”, която ще продължи от 9 ноември до 31 март и може да бъде видяна в лоби бара на хотел „Земята и хората”. 40-те фотографии предават великолепието и дивата природа на Аляска. В изложбата могат да се видят всички нюанси на бялото, естествените снежни скулптури, величествените върхове, които се сливат с облаците. Показани са още тундрата, заливите на океана, пъстрият свят, цветовете на местното население.

Част от изложбата ще бъде представена и в Банско – от 25 до 30 ноември по време на Банско филм фест – фестивал на планинарския филм. Там ще бъде и премиерата на документалния филм „Защо Аляска”, илюстриращ мозайката от гледки, звуци и хора и пресъздаващ преживяванията на участниците. Филмът показва какво е усещането на върха, как любимите хора присъстват в изкачването, хората, срещнати по пътя, как минава един ден в планината и какво мислят тримата българи за „колекционирането“ на върхове.

Генерални спонсори на експедицията за изкачването на връх Денали ( 6168 м) в Аляска, изложбата „Цветовете на Аляска“ и филмът „Защо Аляска“ са ПОК „Съгласие”, „Тексим банк”, водка „Аляска“, The North Face, Garmin, Холдинг Загора, хотел „Земята и хората“, Билборд, Метрореклама, магазин „Алпи”.

 


Дойчин Боянов е изкачил Еверест (без кислород), Нанга Парбат, Хидън пик и много други върхове. Има стенни изкачвания в парк Йосемити, САЩ и Доломитите, Италия, печелил е няколко състезания по алпинизъм, а през май 2004 г.е обявен за спортист на месеца. През 2011 и 2012 г. , заедно с Николай Петков и Михаил Михайлов, са едни от първите хора, проникнали в долината Кхане - див и труднодостъпен район в планинската верига Каракорум, Пакистан, където изкачват за първи път редица върхове и им дават български имена - Васил Левски, София, Рила, Тангра и др. Дойчин Боянов е преподавател към катедра „ТАО и Снежни спортове” в НСА.

Йоана Матеева обича еднакво ходенето в планината и риболова. Има изкачвания в Памир, Хималаите, Андите. Твърди, че всеки трябва да опита сьомга и халибуд от Аляска. Физик-астроном, работи в сферата на информационните технологии.

Румен Радев има изкачвания в Хималаи, Анди, Памир, Тяншан, Алпи и Витоша. Освен активен алпинист и планинар, Румен обича да участва и в разнообразни приключения. Пеш пресича пустинята Таукум, с малка ветроходна яхта преплава Атлантическия океан, с каяк преминава българския участък на река Дунав.