Световните медии за резултата от вота: Политическата нестабилност в България продължава

06.10.2014 | 09:17 Редактор: Ирина Георгиева
Световните медии за резултата от вота: Политическата нестабилност в България продължава

Не се вижда изход от политическата нестабилност в България, след като резултатите от парламентарните избори не дават възможност за формиране на стабилно мнозинство. Този извод правят повечето световни медии. Те констатират силната фрагментация на бъдещия парламент и посочват две тежки задачи пред него – решаване на банковата криза и намиране на консенсус по казуса „Южен поток“.

The Guardian избира заглавието: Политическата нестабилност в България продължава, след изборите не дадоха ясен резултат.  Журналистите отбелязват силната фрагментация на бъдещия парламент, което е гаранция, че третото правителство в страната за по-малко от 2 години трудно ще постигне желаните резултати, най-вече подобряване на доходите.

BBC обръща внимание, че за пореден път десницата печели изборите, но за пореден път формирането на мнозинство изглежда много сложна задача. Медията цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заявява: Готов съм да поема всички рискове в управлението на страната“, поставяйки думите му във времевия контекст на кризата с КТБ и противоречията около Южен поток.

Атрактивно заглавие избира и Reuters: Дясна партия печели избори, които са последен шанс за България.

„Запазване на нестабилността че отблъсне допълнително инвеститорите. Преките чуждестранни инвестиции в страната през тази година вече паднаха с 20%. Гражданите също са отчаяни, виждайки страната им да се сблъсква с криза след криза“, пише в коментара на медията.

Wall Street Journal отбелязва, че ако 8 партии влязат в парламента, това би бил рекорд за страната. Изданието на свой ред посочва проблемите в банковия сектор и енергетиката и алармира, че ако ситуацията не бъде овладяна страната скоро може да бъде подложена на процедура за прекомерен дефицит от ЕК.