"За" свободата... Отбелязваме Шипченската епопея

Топове гърмят над Шипка, за да ни напомнят за героите

24.08.2016 | 10:05

За пета поредна година на 27 август ще се проведе честване по повод 139 години от Шипченската епопея. 

"Байряка го веем ние, като администрация, което е едно голямо удоволствие за нас, защото се опитваме да направим малко по-различен прочит на тези събития. Повечето празници на България са свързани с някакви драматични и тежки събития. В страната ни липсват празници, на които да се радваме", каза в България сутрин областният управител на Габрово Николай Сираков. 

По думите му имаме едно много отговорно завещание - свободата. 

"Важното е какво правим с нея днес, как я използваме и в името на какво. Последните десетилетия обаче не използваме свободата си по най-добрия начин и ако днес сме свободни, благодарение на всички онези, жертвали се за нас, нашето геройство е да съумеем да предадем някаква стойност на това, което са направили те", сподели Сираков. 

Той бе категоричен, че на този ден трябва да честваме свободата и затова акцентът е върху нея. 

Гостът сподели, че се интересува от различни духовни течения и философиите, които са закодирани у тях. 

"Опитвам се да намеря в работата и в личния си живот нещо различно, което да ми носи удовлетворение. Именно затова искаме да запазим тази традиция вече 5-а година", уточни Сираков. 

Той каза, че всяка година се опитват да включат в честванията все повече деца, защото на Шипка се качват хора, които искат да се докоснат до историята. 

"Ще има две състезания. Едното е за изкачване на стълбите на Шипка, в което ще вземат участие около 160-170 деца от цяла България, а другото, което се случва за втора година, е по ориентиране. Децата се ориентират в една местност, която е осеяна с паметници от онова време и така научават много за историята", разказа Сираков. 

На честването ще има и кухня, която ще предоставя традиционните за онова време ястия. Към храната ще има и селски мол, който да покаже облеклата от миналото. 

"Всичко това се прави предимно от млади хора за млади хора", заключи областният управител на Габрово Николай Сираков.