Срещата за климата в Париж-все по-вероятна

Около 150 световни лидери пристигнат във френската столица

29.11.2015 | 10:07 Редактор: Мариета Иванова
Срещата за климата в Париж-все по-вероятна

При засилени мерки за сигурност около 150 световни лидери се събират в Париж в неделя-29 ноември,на ключова дискусия за климата- COP21, предава BBC.

На планираната за 30 ноември- 11 декември конференция ще бъде направен опит за постигане на дългосрочно споразумение за ограничаване на въглеродните емисии. 

Според наблюдатели шансовете за ново споразумение се увеличават в контекста на атентатите във френската столица от 13 ноември.

Очаква се в събитието да участват около 40 хиляди души, предава BBC.

Експерти отчитат, че на събитието ще присъстват повече държавни лидери ( 147) в сравнение с последната подобна среща в Копенхаген през 2009 година ( 115).

Докато много държавни лидери, сред които президентите на САЩ Барак Обама и на Китай Си Дзинпин винаги участват в подобни конференции, много други лидери заявиха готовност да присъстват на форума и за да заявят своята солидарност към Франция след атентатите преди седмици.

За разлика от Копенхаген, организаторите са планирали участието на държавните лидери да е в началото на конференцията вместо в края.

Мерките за сигурност около провеждането на конференцията са засилени, посочва BBC. Разпоредени си временни мерки за граничен контрол.

Около 8 хиляди души от полицията и жандармерията ще осъществяват граничния контрол. 

След атентатите в Париж вече са били мобилизирани 120 хиляди души от полицията и военни части.

С оглед на засилените мерки за сигурност на около хиляда души е отказан достъп до събитието.