Правителството отпусна 50 хил. евро в подкрепа на борбата срещу ебола

Средствата са от планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие

17.12.2014 | 16:42 Редактор: Мариета Иванова
Правителството отпусна  50 хил. евро в подкрепа на борбата срещу ебола

Правителството одобри отпускането на 50 хиляди евро в подкрепа на усилията на международната общност за ограничаване на разпространението на вируса ебола в Западна Африка. Средствата са от планираните в централния бюджет за официална помощ за развитие и ще бъдат предоставени на Международния комитет на Червения кръст, съобщават от правителствената пресслужба.

На днешното заседание Министерският съвет осигури по бюджета на МВнР още 300 353 евро, което представлява дължимата от България годишна вноска за изграждане на новата главна квартира на НАТО. Строежът на сградата е ангажимент, свързан с членството на страната ни в НАТО и с произтичащите съюзни ангажименти.

Одобрени бяха допълнителни разходи и трансфери за 2014 г. в размер на 2 588 265 лв., които ще бъдат предоставени на държавните и общинските детски градини и училища. Отпуснатите средства са във връзка с изпълнение на политиките в областта на детския и ученическия спорт и са насочени към оптимизиране на двигателния режим, учебно-тренировъчната и спортно-състезателната дейност, както и материално-техническото им обезпечаване.

По бюджета на Министерството на правосъдието бяха възстановени 204 320 лв. за изплатени обезщетения през четвъртото тримесечие на 2014 г. по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства. Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие.

Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

Други 16,5 млн. лв. бяха предоставени като трансфер по бюджета на съдебната власт за покриване на неизпълнението на приходите за 2014 г. По този начин ще бъдат обезпечени неотложни разходи на съдебната власт и ще се осигури възможност тя да изпълнява основните си функции.

Правителството одобри и промени в две постановления - №90 и №308, с които са одобрени допълнителни трансфери и разходи по бюджетите на министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването. С промените се преструктурират вътрешно дейностите и финансирането, за да се постигне оптимално изпълнение и пълно усвояване на отпуснатите средства.