Не бива да се подценяват външните фактори, които влияят върху икономиката у нас

Това заяви Милена Виденова, управляващ директор на Кофас България

12.09.2014 | 11:37 Редактор: Ирина Георгиева
Не бива да се подценяват външните фактори, които влияят върху икономиката у нас

Външните фактори, които влияят върху българската икономика, не бива да бъдат подценявани, каза в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер Милена Виденова, управляващ директор на Кофас България. Тя посочи конкретно газовата зависимост на България от Русия и бавното икономическо възстановяване на Европа. 

"Ние имаме една особеност, че 85% от енергийните доставки сме зависими от Русия след Прибалтийските републики, които са на 100% зависими. Знаете, че цената на горивото отива във всеки един сектор. Към политическата стабилност, реформите в здравната и съдебната система се добави и финансовият сектор. Вижда се, че има доста проблеми за разрешаване." - обясни Виденова.

Достъпът до финансиране е ключов за всяка една фирма.

"Аз вярвам, че нещата зависят от българските предприемачи. Има много добри практики - те трябва да комуникират и да се подпомагат както от частния бизнес и сдруженията, така и от държавата." - допълни Виденова. 

Има добри фирми в България, в които водещ е човешкият фактор - IT сектор, фармация.

"Конкурентоспособен сектор е спедицията, тъй като там има много износна услуга и растящи обороти. Разбира се в най-големите попадат много малко фирми и ние сме част от едно глобално състезание, така че нашият поглед е върху тях." - коментира Видеонова.

Пълният коментар в следващото видео: