Проф. Б. Дуранкев: Няма икономически аргументи, че бюджетът има нужда от актуализация

Aко бюджетът не се актуализира, ще приключи на минус с между 400 и 500 млн. лева, което не голяма сума, коментира той

31.07.2014 | 11:24 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Б. Дуранкев: Няма икономически аргументи, че бюджетът има нужда от актуализация

Според проф. Боян Дуранкев  няма нито един икономически аргумент, че бюджетът се нуждае от актуализация. В Сутрешния блок на Bulgaria On Air  той посочи, че изпълнението на приходната част към момента е на 46% от заложеното. По думите му, ако бюджетът не се актуализира, ще приключи на минус с между 400 и 500 млн. лева и допълни, че това не е толкова голяма сума.

Нужно е обаче да се осигурят повече средства за служебното правителство, за да реагира при една евентуална криза, допълни експертът.

"Актуализация на бюджета е необходима при някакви извънредни случки и събития, а такива, след като позатихна банковата криза, не е имало. Следователно не е нужна такава актуализация." - обясни проф. Дуранкев.
Той посочи, че банковата криза не е затихнала и допълни, че един от възможните сценарии за  справяне със създалата се ситуация е пари на данъкоплатците да се платят задължения на банките.

"В момента никой не знае какво е положението в КТБ. Както знаете, България не изглежда нормална страна и никой не знае какво е положението. Проблемът в КТБ дойде отвън, а не отвътре и е важно, ако се случи нещо подобно в друга банка, ние да имаме по-големи буфери," - подчерта проф. Дуранкев.

Експертът коментира и бизнес климата у нас. По негови наблюдения от началото на годината доверието на бизнеса в българската икономика расте, като само през юни е имало лек спад. Проф. Дуранкев е категоричен, че България е добра бизнес дестинация, с отлични данъчни и други условия. Той изтъкна и два проблема пред инвеститорите- корупцията и ниската икономическа култура.

"Има Андрешковци, които си крият доходите и не искат и 10% да плащат,"отбеляза професорът.
Дуранкев коментира, че забавянето на работата на администрацията в момента е голям проблем. Според него тя се е фокусирала в доизживяване, докато дойде новото правителство.

„Не е достатъчно само държавата да е финансово стабилна, а е необходимо и хората в нея да са подсигурени“, категоричен е проф. Дуранкев и подчерта, че това е една от причините, заради които хората не искат да гласуват.