Иван Нейков: Актуализираните средства на НЗОК ще покрият само най-спешните плащания

Хората не вярват в пенсионната система, защото няма трайна реформа, коментира той

30.07.2014 | 08:31 Редактор: Ирина Георгиева
Иван Нейков: Актуализираните средства на НЗОК ще покрият само най-спешните плащания

Актуализираните средства за Здравната каса ще покрият само най-спешните и закъснели плащания, а тези разходи, които правим в момента, ще покрием от новия бюджет. Такава прогноза направи бившият социален министър Иван Нейков в предаването Денят Он Ер. Той изрази притеснение относно размера на дефицита за следващата година.

"Тази година влязохме с дефицит от 100 млн. Дано и тази година е 100 млн., а не повече." - допълни Нейков. 

Нейков коментира и пенсионната система. По негови думи, ако има ръст през следващите години на пенсиите, то той ще бъде между 2 и 3% годишно. Според него е добре, че не е приета идеята за ранно пенсиониране.

"В момента няма такава заплаха за бюджета на НОИ, каквато съществува за НЗОК, защото е различен тип финансиране. В НЗОК не е ясно колко точно пари ще трябват до края на годината, защото не е ясно колко народ ще се разболее и от какво ще се разболее. Докато при пенсионната система с много висока точност може да се прогнозира колко пари ще ни трябват. Тези пари наистина са осигурени в момента. Актуализацията на републиканския бюджет, дали ще стане или не, не касае НОИ. Парите за НОИ и за пенсиите ги има. Може да са малко пенсиите като размер, но те са гарантирани." - обясни Нейков.

Хората не вярват в пенсионната система, защото няма трайна реформа, а постоянно се променят законите, категоричен е той. 

Целия коментар вижте от видео файла.