Нидал Алгафари: Изборът на Миков за председател на БСП не е изненада

Той е консолидиращата фигура, от която социалистическата партия се нуждае

28.07.2014 | 08:03 Редактор: Ирина Георгиева
Нидал Алгафари: Изборът на Миков за председател на БСП не е изненада

Изборът на Михаил Миков за председател на БСП не е изненада за никой и точно той е консолидиращата фигура, от която партията се нуждае, заяви политическият PR Нидал Алгафари в Сутрешния блок на България Он Ер. По неговите думи  в момента  е нужно Миков да отговори на всички неудобни въпроси като например - какви са били уговорките с ДПС при създаването на предишния кабинет, кой назначи Делян Пеевски и защо Миков беше сред хората, които застанаха зад тази кандидатура. Според Алгафари назначението на Пеевски се е случило заради ДПС и конкретно, заради Ахмед Доган.

"По скоро ме изненада разпределението на гласовете при първия тур. Там беше неочакваното и разликата - за това кой ще бъде трети, четвърти и пети," допълни Алгафари.

Отдръпването на електората от БСП се дължи не на социалната им политика, а именно заради назначението на Делян Пеевски и дори заради ДПС, коментира експертът. Според него, дори и в момента да се дадат отговор на всички неудобни въпроси, то позитивите няма да бъдат видени веднага и дори на предсрочните избори.

Социалистическата партия не се намира в добро състояние, отбеляза още Алгафари. Според него задачата на Миков ще бъде да консолидира и да обедини всички течения в левицата. Той допълни, че всеки председател на БСП трябва да става и заспива с идеята за по-социална държава. В опонента на Миков - Драгомир Стойнев, хората виждат младият и напористият, допълни още експертът.

"За съжаление обаче, Михаил Миков много трудно може да донесе гласове отвън, които Драгомир Стойнев можеше да донесе, но пък той нямаше да консолидира партията. Мисля, че БСП като цяло избраха по-мъдрото решение да се консолидират, а пък да работят заедно в екип с останалите и така да докарат нещо от периферията," обясни Алгафари.

 

Експертът допълни, че е нужно Сергей Станишев и екипът му да помогнат на новия председател и да се осъществи един плавен преход..

Алгафари коментира и другата лява партия АБВ. По негови думи, политическата сила има бъдеще, ако докаже, че нямат нищо с ГЕРБ.

Вижте пълния коментар в следващия видео материал: