НДК като културен и политически феномен

Коментар на режисьора Явор Гърдев и политолога Ружа Смилова в "Необичайните заподозрени"

02.07.2017 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
НДК като културен и политически феномен

Режисьорът Явор Гърдев и политологът Ружа Смилова гостуваха на Антони Георгиев в предаването "Необичайните заподозрени", където коментираха скандалите от последните дни, свързани с НДК и оставката на директора Мирослав Боршош.

"Политическата култура категорично не е победила. Видяхме поредна инстанция на институционално объркване, донякъде и съзнателно направено. Видяхме, че нямаме разделение на властити. Атаката срещу Боршош започна с медийни публикации за това, че ДАНС и Прокуратурата влизат да разследват злоупотреби със средствата, заделени за трансформирането на НДК", бе част от коментара на Ружа Смилова.

Режисьорът Явор Гърдев посочи, че в последните години НДК се е появила отново в полезрението ни. Според него се е образувал конфликт на формата на организация на НДК и целите, за които сградата съществува.

"НДК се прояви като тази смесица, като която възникна", отбеляза режисьорът.

Разбираме ли съвременното изкуство?

Във втората част на предаването изкуствоведът Диана Попова коментира дали разбираме съвременното изкуство. Тя бе в Атина, където присъства на 14-ото издание на най-големия арт фестивал в Европа.