Green Forum 2016: За развитие на все по-зелени градове

Към 2050 г. 70% от населението ще е концентрирано в големите градове и в София ще има над 4 милиона жители

29.09.2016 | 12:32 Редактор: Константина Маркова
Green Forum 2016: За развитие на все по-зелени градове

Седмото издание на традиционния дискусионен форум, организиран от сп. Мениджър и Теленор България - Green Forum 2016, събра представители на властта и бизнеса, еко- и научни организации, специалисти по енергийна ефективност и управление на отпадъци, които се обединиха около идеята за развитие на все по-зелени градове в България. Te демонстрираха пред участниците във форума, че имат ясна визия и работят заедно за намаляване на въглеродни емисии, ефективно управление на отпадъци, дигитализация и други инициативи за създаване на условия за устойчиво развитие на градовете и опазване на околната среда.

Форумът инициира активна дискусия в два панела, като първият „Национални и регионални политики за зелените градове” се фокусира върху две основни теми – намаляване на вредните емисии и управление на отпадъци от една страна и дигитализация на бизнес и административни услуги от друга. Заместник-министърът на околната среда и водите, Атанаска Николова, увери участниците, че ресурсната ефективност и устойчивото управление на отпадъците, са сред приоритетните зелени политики на национално ниво. „Законодателните политики у нас по отношение на управление на отпадъците са насочени най-вече към предотвратяването им, но и към насърчаване на повторното им усвояване, защото целите на европейско ниво до 2030 г. са да бъде постигнато 65% рециклиране на битови отпадъци и 75% рециклиране на отпадъци от опаковки”, сподели заместник-министър Николова и представи Националния план на действие за насърчаване на зелените обществени поръчки, целящ ускореното им навлизане у нас. „Вече има реално приложено облекчения по отношение на електромобилите, които са освободени от годишен данък, но процесите по развитие на зелените политики са бавни и скъпи и до голяма степен успехът им зависи и от промяната в поведенческите модели”, коментира тя.

Специалният гост-лектор на форума, Петер Еек, директор на дирекция „Управление на отпадъците“ към Министерство на околната среда на Естония, представи постигнатите резултати в тази посока в Талин. Столицата на Естония е на второ място сред всички европейски столици по отношение на разделното събиране на отпадъци с показател от почти 100%. „Имаме много по-либерален подход, като е дадена автономия на общините да организират обществени поръчки за събирането на отпадъците”, сподели г-н Еек. „Но таксите за ползване на сметищата дисциплинират бизнеса да се насочи към търсенето на устойчиви решения за кръгова икономика, с максимално оползотворяване на производствените отпадъци и основната концепция на националните политики за управление на отпадъците в Естония е „Сметищата са отживелица”, обобщи той.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков постави началото на втория панел под наслов „Бизнесът – двигател на устойчиво развитие на градовете”, като представи пред участниците новата стратегия за развитие на столицата и по-специално плановете за промяна на моделите за придвижване и градски транспорт. „Към 2050 г. 70% от населението ще населява големите градове. Тогава жителите на София най-вероятно ще наброяват над 4 млн. и затова трябва непрекъснато да работим за подобряване на инфраструктурата и за насърчаване на велосипедния транспорт, метро и пешеходтно придвижване”, сподели арх. Здравков.

Повече информация за събитието тук >>