Успешната комуникация е свързана с отношение

Три въпроса, на които да отговорим, преди да отбележим успех в общуването

19.08.2015 | 13:18 Редактор: Мариета Иванова
Успешната комуникация е свързана с отношение

Съчетаването на комуникацията с отношение изисква подготовка, пише в профила си в LinkedIN експертът по лидерство и риск мениджмънт Денис МакЛаулин. Той цитира думи на Марк Твен, който отбелязва, че обикновено се нуждаел от „три седмици подготовка за една добра импровизирана реч”.

МакЛаулин препоръчва да потърсим отговор на три важни въпроса в подготовката за успеха в общуването:

С кого общувате?

Ако нямате отношение, тогава общуването е за създаване на такова. Ако имате отношение, тогава комуникацията е за надграждане върху него.

„Когато доверието е голямо, комуникацията е лесна, непосредствена и ефективна,” Стивън Кови

Защо общувате?

Никога не общувайте без цел, пише МакЛаулин. Споделяне, преподаване, учене, забавление- все добри причини за общуване. Всяка една идва с очакване за предприемане на дадено действие, изградено върху отношение.

„Две думи информация и  комуникацията е заменима, но те  означават много различни неща. Информацията е даване, комуникацията е предаване.” Сидни Дж. Харис

Как общувате?

Комуникацията с отношение е диалог, не монолог. Успехът не е в даването, а в получаването. Поставете себе си на мястото на публиката- от един или много души, и общувайте по начина, по който имат нужда да ви чуят, за да разберат.

„За успешното общуване всички ние трябва да разберем, че сме различни в начина ни възприятие на света и да използваме това като напътствие за комуникацията ни с другите”. Тони Робинс.