Истинската вреда от мултитаскинга

20.03.2015 | 16:17 Редактор: Мариета Иванова
Истинската вреда от мултитаскинга

Правенето на няколко неща едновременно- или мултитаскингът, много често се изтъква като специално умение, дарба, която притежават малцина. Много често това е заблуда. Превключването на фокуса на вниманието от един проект върху друг безспорно не е в полза на качественото изпълнение.

Нови проучвания обаче, показва, че мултитаскингът не само убива производителността, но може да увреди и мозъка ви, пише д-р Травис Бредбъри, автор на бестселъра Emotional Intelligence 2.0 и президент на методиките за измерване на емоционална интелигентност TalentSmart.

В негова публикация, разпространена чрез LinkedIN, Бредбъри цитира изводи от проучване на Станфордския университет, които потвърждават тезата, че мултитаскингът води до по-ниска продуктивност, отколкото изпълнението на една задача в даден момент. Учените установили, че хората, които редовно са бомбардирани от няколко електронни източника на информация, не могат да се фокусират, да възпроизвеждат информация или да превключват от една дейност към друга, както успяват да го правят тези, които вършат една задача в даден момент.

Специално умение?

Но какво се случва, ако някои хора имат специалната дарба да вършат няколко неща едновременно? Изследователите от Станфорд сравняват групи хора според склонността им към мултитаскинг и според убеждението им, че това помага за тяхната продуктивност. И открили, че най-пристрастените към мултитаскинга, тези, които го практикуват постоянно, и смятат, че това повишава продуктивността им- в действителност се справяли по-лошо при вършенето на няколко неща едновременно в сравнение с тези, които предпочитат да правят едно нещо в даден момент. Злоупотребяващите с мултитаскинга се представили по-лошо, защото по-трудно организират мислите си, по-бавно филтрират излишна информация и били по-бавни при превключването от една задача към друга.

Още по темата

Мултитаскингът намалява ефективността и продуктивността, защото мозъкът може да се фокусира само върху едно нещо в даден момента. Когато се опитваме да правим две неща едновременно, мозъкът губи способността да изпълнява двете задачи успешно, отбелязва Бредбъри.

Мултитаскингът намалява IQ

В допълнение на забавянето, мултитаскингът понижава вашето IQ. Проучване на Лондонския университет показало, че участниците, които практикували мултитаскинг по време на изпълнение на когнитивни задачи, получили по-ниски IQ резултати, които също така били близки до тези, които очаквали да получат, ако са били в състояние след пушене на марихуана или будуване цяла нощ.

Резултатите на мъж, практикуващ мултитаскинг, дори паднали до средното ниво на 8-годишно дете.

В този смисъл – следващият път, когато пишете e-mail на шефа си по време на среща, си спомнете, че когнитивният ви потенциал е намалял и със същия успех може да оставите дете на 8 години да напише мейла, вместо вас.

Мултитаскингът уврежда мозъка

Много дълго време се считаше, че когнитивните вреди от мултитаскинга са временни, но ново проучване доказва друго. Изследователи от Университета в Съсекс във Великобритания сравнили количеството време, което хората отделя за мултитаскинг чрез различни устройства- като да пишат съобщения, докато гледат телевизия, със сканиране на мозъците им чрез ядрено-магнитен резонанс. Те открили, че плътността в предната част на мозъка, отговорна за емпатията, когнитивния и емоционален контрол, била по-малко у любителите на мултитаскинга.  

Още по темата

Бредбъри подчертава, че са необходими още проучвания за определяне дали мултитаскингът физически уврежда мозъка или обратно- при съществуващи нарушения в мозъка-хората са склонни към мултитаскинг. Едно, обаче, остава ясно- мултитаскингът оставя негативни ефекти.

Неврологът Кеп Кий Лох, който е сред ръководителите на проучването коментира последиците с думите: „Мисля, че е важно да се формира убеждение, че начинът, по които взаимодействаме с устройствата, може да промени начина, по който мислим, и тези промени може да се появят на ниво мозъчна структура”.

 Поуките от мултитаскинга

Дори да не уврежда мозъка буквално, отдаването на мултитаскинга, ще подсили съществуващи дефицити, като например проблеми с концентрацията, организацията и вниманието към детайла.

Мултитаскингът по време на срещи и други социални мероприятия е показателен за ниска самооценка или социална чувствителност- две умения от полето на емоционалната интелигентност, който са критични за успеха в работата.

Така, всеки път, когато вършите няколко неща едновременно, не просто вредите на продуктивността си в дадения момента, но е много възможно да увреждате и част от мозъка си, който има голямо отношение към успеха в работата.

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма