Силата на невербалното общуване

15 от най-често допусканите гафове в невербалното общуване

18.03.2015 | 15:43 Редактор: Мариета Иванова
Силата на невербалното общуване

Невербалната комуникация заема и допълва сериозна част от общуването. Езикът на тялото е важен елемент от представата, която личността изгражда за себе си у околните. Много често невербалните сигнали са в противоречие на изказваните думи. Възприятието на езика на тялото е на подсъзнателно, в известна степен интуитивно ниво, но в никакъв случай не остава незабелязано. Затова е добре да осъзнаем какви послания изпращаме.

Д-р Травис Брадбъри, съосновател на TalentSmart- един от водещите в световен мащаб разработчици на тестове за емоционална интелигентност и обучение, споделя, че при хората с висока емоционална интелигентност невербалните сигнали в никакъв случай не остават незабелязвани. Проучване сред повече от милион души чрез инструментите на TalentSmart показало, че най-добре представящите се таланти притежават висока емоционална интелигентност.

В публикация в LinkedIN д-р  Брадбъри представя списък на 15 от най-често допусканите гафове в невербалното общуване, на които е добре да се обърне внимание.

1. Прегърбената стойка е показателна за неуважение. Посланието, което изпраща е, че сте отегчени и нямате желание да сте там, където сте. Едва ли ще кажете на шефа си: „Не разбирам защо трябва да те слушам”, но ако стоите прегърбени – тялото ви го казва вместо вас- високо и ясно, отбелязва д-р  Брадбъри.

Мозъкът е програмиран да изравнява енергията с размера на пространството, което хората заемат. Изправената стойка с рамене назад е силова позиция. Тя увеличава размера на пространството, което заемате.

Прегърбената стойка, от друга страна, ви затваря, така заемате по-малко място и проектирате по-малко енергия и сила.

2. Агресивни жестове – загатват, че може би криете истината. Стремете се към малки, контролирани жестове, с които да заявите лидерство и увереност, наред с жестове на откритост, като да държите ръцете си свободно, без да ги заключвате, или да покажете дланите си, изпращайки по този начин послание, че няма какво да криете.

3. Гледате часовника си, докато говорите с някой, е ясен знак за неуважение, нетърпение и голямо его. Изпраща послание, че имате по-важни неща за вършене от това да говорите с човека, с който сте и сте притеснени, че сте ги оставили.

4. Държите се встрани от другите или не влизате в разговор- демонстрира, че не сте ангажиран с темата, нямате интерес, показва също така неудобство и вероятно недоверие към човека, който говори.

Опитайте се да се обърнете с лице към този, който говори, и килнете леко глава встрани, докато слушате. Това показва, че говорещият е успял да привлече вниманието ви.

5. Кръстосаните ръце и крака, под различна форма- изграждат физически бариери, които предполагат, че не сте отворени към това, което човекът срещу вас говори. Дори, ако се усмихвате или сте ангажирани в приятен разговор, другият човек може да долови, че сте се изключили.

Дори, ако кръстосвате ръце, защото така ви е по-удобно, избягвайте да го правите, ако искате хората да ви възприемат като открити и заинтересувани към това, което имат да ви кажат.

6. Несъответствие между думите и изражението на лицето ви провокира усещане в отсрещната страна, че нещо не е наред и се поражда съмнение, че се опитвате да ги измамите, дори ако не знаят точно как и защо.
Например, една нервна усмивка, докато отхвърляте предложение по време на преговори, няма да ви помогне да получите това, което искате. Това просто ще накара другият човек да се чувства неловко, защото ще предположи, че сте намислили нещо.

7. Прекалено кимане сигнализира притеснение в търсене на одобрение. Хората могат да възприемат интензивното кимане като опит да покажете, че сте съгласни или одобрявате нещо, с което в действителност сте против.

8. Нервничите, играейки си с косата, показва, че сте притеснени, пренапрегнати,  стеснителни или разсеяни. По този начин ще ви възприемат като прекалено загрижени за физическия ви вид и не достатъчно загрижени за кариерата ви.

9. Избягването на контакта с очи много често се свързва с това, че имате нещо да криете и поражда съмнения. Липсата на зрителен контакт също показва липса на увереност и интерес, който никога не бихте искали да покажете в бизнес среда.

Забиването на погледа надолу докато говорите показва, че ви липсва увереност и че сте стеснителен, което отслабва ефекта от изречените от вас думи. Много е важно да поддържате зрителен контакт, ако става въпрос за сложни или важни неща.

Поддържането на зрителен контакт, от друга страна, комуникира увереност, лидерство, сила и интелигентност. Въпреки че е възможно да останете ангажирани без директен, постоянен контакт с очите, пълното  му пренебрегване може да има отрицателен ефект върху професионалните ви отношения.

10. Зрителен контакт, който е прекалено втренчен може да се възприеме като агресия или опит за доминиране. Американците задържат зрителния контакт средно около 7-10 секунди, което е по-дълго от времето за слушане, докато говорим. Начинът на прекъсване на зрителния контакт също изпраща послание. Поглеждането надолу означава подчинение, докато отместването на погледа встрани проектира увереност.

11. Въртенето на очите е провален начин да покажете липса на уважение. За щастие, доколкото това може да е навик, той е доброволен. Може да го контролирате и си заслужава усилието.

12. Навъсено или типично недоволно изражение изпраща послание, че сте разстроени от тези около вас, дори ако те нямат нищо общо с настроението ви. Навъсеното изражение отблъсква хората, тъй като те се чувстват осъждани.

Усмивката, от друга страна, предполага, че сте открити, може да ви се има доверие, уверени сте и приятелски настроени. Проучвания сочат, че човешкия мозък откликва по-благоприятно на човек, който се усмихва, и това оставя допълнително положително впечатление.

13. Меко ръкостискане показва, че ви липсва авторитет и увереност, докато ръкостискане, което е прекалено силно може да се възприеме като агресивен опит за доминиране, което също е толкова лошо. Приспособявайте ръкостискането си към всеки човек и ситуация, но се уверете че винаги е твърдо.

14. Стиснатите юмруци, подобно на кръстосаните ръце и крака, може да изпратят сигнал, че не сте открити към гледната точка на другия. Може също така да изглежда, че сте отбранителен и в защитна позиция, което ще напрегне хората около вас, когато стане дума да взаимодействат с вас.

15. Стоите прекалено близо. Ако стоите прекалено близо до някой, демонстрира, че не уважавате личното пространство. Това ще направи хората да се чувстват много неудобно, когато са около вас.