Как да получим работа, за която не сме достатъчно квалифицирани?

Превърнете слабостите си в силни страни

30.01.2015 | 16:39 Редактор: Ирина Георгиева
Как да получим работа, за която не сме достатъчно квалифицирани?

На интервютата за работа често питат за силните и слабите ни страни, пишат от BBC. Повечето от нас автоматично знаят какво да кажат и как да реагират.

Общата мъдрост ни казва да използваме "изкуствени" слабости - неща, описани като негативи и да ги превърнем в позитиви. Човек дори може да се опита да маневрира със слабостите си като ги представи като силни умения за работа, която иска. Дори и той да не е достатъчно квалифициран за нея.

Има ли наистина слабости, които могат лесно да бъдат превърнати в предимства? Могат ли недостатъците да бъдат преодолени? Какво означават за кариерата ви? Може ли да "запълним" недостаъците си, така че да бъдем наети на работа, за която не сме квалифицирани? Това са само част от въпросите, които бяха обсъдени в LinkedIn Influencers тази седмица. Ето какво казаха двама от дискутиращите:

Хироши Микитани, главен изпълнителен директор на Rakuten Inc.

"Суперкупата в САЩ 2015г. скоро ще се играе. В този шампионат едва ли ще видите атлет, който да показва слабостта си." - пише Микитани в поста си "Превърнете слабостта си в сила". "Ако атлет бъде наранен в тази игра, то той ще скрие нараняването си, защото не иска конкурентите да знаят за слабото му място."

Въпреки това Микитани пише, че "няма абсолютно никаква нужда да действаме по този начин и в бизнеса."

На работното място, както и в бизнеса "може да имате недостатъци, тъй като те лесно могат да бъдат преодолени и да се превърнат в силни страни." - пише Микитани и допълва, че е "фатално да не осъзнавате, че всички слабости могат да бъдат превърнати в плюсове".

Разбира се, за да компенсирате недостатъците, първо трябва да сте наясно с това какви са слабостите ви. 

"Научете това, което не знаете. Дори и да нямате възможност да посещавате специални класове, то винаги можете да си вземете книга или учебник, с които да се развивате." - съветва Микитани.

"Упражнявайте се, така че да преодолеете недостатъците си." - добавя експертът. "Доброто владеене на английски език е предимство. Често служителите могат да се събират сутрин в малки групи преди работния ден, за да го практикуват. Това не е работа, свързана с договор - те могат да обсъждат ресторанти, които харесват, а защо не и спорт. Целта е просто да се практикува."

Нужно е слабостите да се упражняват - това е сигурен начин за тяхното подобрение.

Лиз Райън, главен изпълнителен директор и основател на Human Workplace

"Някога чудили ли сте се какво се случва, когато отидеш на интервю за работа, за която притежавате всички умения, но я получава някой друг с по-ниска от вашата квалификация? Как одобряват този човек след като не отговаря на нито едно от изискванията? - пише Райън в поста си "Как да получим работа, за която не сме достатъчно квалифицирани?"

"Този кандидат разбира каква е "болката на бизнеса, която понякога се посочва в обявата за работа, дори и как е адресирана"." - пише Райън.

"Първо, кандидатът пише убедително писмо, а след това отива на интервюто за работа. Той не говори за това как точно ще се справи с всяко едно от предизвикателствата в обявата, защото знае, че не притежава нужната квалификация." - коментира Райън.

Вместо това задава въпроси, така че да разбере каква е "бизнес болката" и от какво точно се нуждаят мениджърите, пише Райън. Правейки това, този по-малко квалифициран човек научава, от какво имат нужда мениджърите и им предлага умения по-различни от тези, посочени в обявата за работа.

"Няма причина да си мислите, че когато мениджърите пишат обявите за работа, знаят какво търсят. Може би се нуждаят от нещо коренно различно." - подчерта Райън.