Има ли значение какъв цвят е вратовръзката?

Внимавайте със зелените и жълти вратовръзки

30.10.2014 | 16:17 Редактор: Ирина Георгиева
Има ли значение какъв цвят е вратовръзката?

Когато Джошуа Блу, зам.- директор на училище Кенеди в Хонконг, изнася лекции на учениците си, той носи светло виолетова пастелна вратовръзка. Той смята, че този цвят му дава предимство, предават от BBC.

Синьо-лилавата вратовръзка е "забавна и колоритна", казва Блу и вярва, че по този начин привлича вниманието и на най-отегчените ученици. От друга страна Блу избягва да си слага ярки лилави и розови вратовръзки.

"Ярките цветове разсейват децата." - допълва Блу.

Може и да звучи нелепо, но експертите са категорични, че няма значение каква ще е публиката - клиенти, служители или дори деца - избирането на правилния цвят на вратовръзката помага да изпратите правилното послание.

"Цветовете изпращат много специфични послания." - заяви Дейвид Зула, автор от Ню Йорк, "Цветовете на твоя стил".

"Един и същи костюм може да бъде променен само от вратовръзките с различен цвят - те носят различно въздействие и послание."

Чудете се какъв цвят вратовръзка да носите на следващата си среща? Ето как да изберете перфектният цвят за всеки повод:

Цялата мощ на червения цвят

Не е случайност, че много от политиците предпочитат червени вратовръзки със светли ризи и тъмни костюми. 

"Червената вратовръзка демонстрира сила." - каза Марк Вудман, тренд анализатор, който изучава цветовете в Мериленд, САЩ. "Има нещо в червеното - то винаги излъчва сила и страст."

Нюансът на червеното също има значение. Тъмно червените вратовръзки като бордо, могат да изградят доверие, докато по-светлите до розови вратовръзки са по-скоро декларация на личен стил или демонстрация, че една личност е творческа. През последното десетилетие, розовата връзка може и да сигнализира за "солидарност към жените." - добави Удман. 

Когато правите презентация на даден проект или искате да създадете чувство на амбиция в събеседника си, то помислете за лъскаво червена вратовръзка. Матираната или "принтираната" червена вратовръзка може да бъде начин да покажете сила.

Кралско лилаво

Рос Знавор, финансист от Ню Йорк, носи лилави вратовръзки, а не червени на бизнес срещи. Според него този цвят показва самочувствие и му помага да създаде трайни първи впечатления.

Носенето на вратовръзка с по-нетрадиционен отенък показва на клиентите, че той се чувства "комфортно в собствената си кожа и е някой, с когото могат да се изградят стабилни взаимоотношения".

Линдзи споделя, че лилавото е традиционно за кралски особи и знак за богатство, както и, че е все по-приемливо на работното място.

"Мъжете, които носят риза в светло лилаво и вратовръзка в тъмно лилав цвят се открояват от тълпата с малко по-смелия си външен вид, който преждевременно не разсейва." - допълва Линдзи.

Черна вратовръзка

Макар и да не може да ги носите на важните срещи редовно, черните вратовръзки са идеални за коктейл или важна вечеря с изтънчена атмосфера. 

Но бъдете внимателни: Черният цвят може да излъчва арогантност или натруфеност в много ситуации. По-умно е да се придържате към сивите тонове, смята Удман. Сивата вратовръзка може да ви даде по-изтънчен вид и не изглежда претенциозно, допълва Удман.

"Сивото може да изглежда много модерно." - смята Удман. За да допълните вратовръзката може да я обвържете с по-светла пастелна риза. Оглеждайте се за по-светли сиви нюанси с лъскава повърхност, за да завършите идеалния си вид.

Зелени нюанси

Зеленото може да сигнализира много неща, но изненадващо може да бъде много мощен цвят. 

"Искате да бъдете запомнен заради вратовръзката или заради индивидуалността си?" - пита Удман. Изборът на "правилното" зелено може да е труден. Светло зелената връзка може да бъде твърде разсейваща, а понякога трудно се комбинира с костюми или ризи, добавя той

Жълтото е традиционен цвят за вратовръзка и например в Англия, сигнализира увереност, блясък и жизненост. Жълтите връзки символизират слънцето. За много хора, носенето на жълта вратовръзка "показва оптимизъм и положителна перспектива за живот." - добавя Ева Рут Линдзи, консултант по етикета в Хонконг.

Бъдете внимателни обаче и да не сгрешите, защото докато една жълта вратовръзка в Индия показва, че сте търговец, то в Китай е знак за траур.

Петдесет нюанси на синьо ... 

Страхувате се да пратите грешно послание с вратовръзката си? Предлагаме ви синята вратовръзка. Те са добра инвестиция, защото напомнят на хората за небето и океана, които имат успокояващ ефект, коментира Линдзи.

"Синьото е най-безопасният цвят, който може да се носи." - допълва тя.

Вратовръзките със синя украса вдъхват чувство на професионализъм и определено изпращат точното послание - ако е финно синя, то връзката може да се приеме като "мека и интроспективна", докато кобалт или кралско синьо показва увереност. 

Бъдете в хармония с природата 

"По-релаксиращите и приятелски цветове в гардероба като жълто-кафяво, кафяво, земни цветове и сьомга са подходящи за хората, които се занимават с продажби, учители или в сектора на услугите." - казва Линдзи.

Нужно е да се уверите, че кафявата вратовръзка не изглежда твърде обикновена, защото може да е сигнал, че сте скучна личност. Бежовото може и да показва, че сте прекалено спокоен. Ако искате да се откроите на работното място пропуснете този цвят.

/снимка: Bloomberg; Tom Ford/