Знам какво направи миналото лято

Как да избегнете неприятностите през най-чаканото време от годината

24.07.2017 | 17:29 Редактор: Константин Томов
Знам какво направи миналото лято

Текст КРИСТИНА НИГОХОСЯН*
 

За мнозинството от нас лятната ваканция е кулминацията на годината. Но има множество досадни дреболии, които могат да я вгорчат: пътни неуредици, стомашни вируси, измами, слънчево изгаряне. Ето как да избегнете най-честите „капани“ на ваканцията.

БАГАЖЪТ. Почти всички имат склонност да натъпкват в куфара повече дрехи, отколкото са им нужни. Гледайте да приготвите такива, които ви позволяват поне четири различни комбинации, като изберете основно неутрални тонове и една-две ярки дрехи. Заложете на материи, които се перат лесно, съхнат бързо и не задържат петна. Пакетирайте умно – всеизвестен трик за по-компактен багаж е да навивате, а не да сгъвате дрехите си. Всяко по-обемно нещо (чанта, сутиени, обувки) напълнете с чорапи, бельо или шал, за да спестите място. Използвайте еднократните шапки за баня от хотела, за да опаковате мръсните си обувки.

Фотография SHUTTERSTOCK
 

ПОД СЛЪНЦЕТО. Ултавиолетовите лъчи тип А са с по-голяма дължина и не предизвикват моментално зачервяване или болка. Те проникват в дълбочината на клетките, атакуват тяхната ДНК и предизвикват подобни на мутации промени – преждевременно стареене, пигментни петна и злокачествени меланоми. За разлика от UVB, които са най-силни през лятото в най-светлите часове на денонощието, UVA лъчите увреждат кожата през цялата година - дори когато е облачно. Масовите марки слънцезащитни кремове не предпазват от тях и трябва да търсите етикет с надпис „широк спектър на защита срещу UVA/UVB“. Фактор 15 блокира 93% от UVB лъчите, фактор 30 – 97 %, а фактор 50 – 98 %. Дерматолозите съветват да се придържате към средства с фактор 30 – ако го нанасяте в нужното количество и през необходимия период от време, той ще ви предпази оптимално. Необходима ви е приблизително по една чаена лъжичка лосион за лицето, врата, всяка ръка и крак, а за тялото – по 2 от всяка страна. Мажете се отново на всеки два часа, ако сте на плажа или до басейна, както и след всяко къпане.

ВЪВ ВОДАТА. Според Червения кръст основните причини за злополуки са непознаването на опасностите при къпане. За да си спестите подобни проблеми, отделете няколко минути да се подготвите за морската си почивка, като първо проверите състоянието на водите на мястото, към което сте тръгнали. Докладът на Европейската агенция по околната среда показва, че България е сред сравнително изрядните дестинации в Европа. Гърция, Хърватия, Кипър и Малта са сред първенците по чистота. Затова пък съвсем с основание може да се притеснявате от чревни ентерококи и еscherichia coli, ако плувате край някои от бреговете на Испания, Италия, Франция и Великобритания. От полза ще ви е простичко търсене в гугъл с думите “water quality” + името на курорта, който сте избрали.
Вече във водата, не забравяйте за мъртвото вълнение. Забелязва се трудно с неопитно око, но трябва да сте нащрек, ако забележите мътни води, пясък и водорасли по повърхността на водата. Ако вече сте попаднали в течението, не се борете и не се паникьосвайте. Плувайте успоредно на брега, докато не усетите, че сте излезли от завихрените води, след това побързайте към сушата. Не се къпете близо до кейове, скали и други недвижими обекти – подводните течения имат склонност да се „навъртат“ именно там. Ако ще скачате от скалите, проверете първо дълбочината - скок от 10 метра изисква поне 5 метра дълбочина.

ВАКАНЦИЯ С ДЕЦА. За да продължите да наричате лятната си отпуска „почивка“, дори когато сте тръгнали с децата, планирайте умно. Предвидете повече катове дрехи за тях (със сигурност ще ви се налага да ги сменяте често) и помислете добре кои са най-любимите им занимания, които биха ви осигурили минути спокойствие. Те ще ви трябват както по време на пътуването, така и когато решите да вечеряте в ресторант, без той да бъде опустошен от отрочетата ви. Книжки за оцветяване, занимателни играчки или тежката артилерия – таблет с игри и филмчета, винаги могат да са ви от полза. Солети, плодове или други любими неща за похапване ще ви спестят досадното мрънкане, докато стигнете до място за хранене. В чантата ви задължително трябва да има спрей против насекоми, гел за след изгаряне, дезинфектант и шарени лепенки за рани. Допълнителен кат дрехи е бонус, освен ако сте решили да не обръщате внимание на гигантското петно от сок върху роклята на дъщеря си.

ВНИМАВАЙТЕ С ИЗМАМИТЕ. Туристите, особено неговорещите местния език, са като малките деца – лесно се разсейват от пъстрото и новото, и бързо могат да бъдат излъгани. Затова и е добре да внимавате с няколко популярни из Европа измами. Най-честата опасност е да станете жертва на джебчии в метрото или влака. Популярни начини да отклонят вниманието ви, докато ви ровят в чантата, са опит да ви продадат „приятелска гривна“ (Париж, Рим, Барселона), да се загледате в играта „тука има, тука няма“ на улицата (Париж, Лондон), да предложат карта на града, да ви помолят да се подпишете под някаква петиция и дори да ви предупредят, че има джебчии наоколо, а когато проверите дали портфейлът ви е налице, да запаметят къде го прибирате (из цяла Европа). Снимането също се оказва подходящ момент за измами – любезен местен ще предложи да ви снима, а след това ще поиска да му заплатите услугата или направо ще избяга с фотоапарата ви. Или пък ще ви помоли да го снимате, а след това ще изпусне камерата си и ще иска да му заплатите щетата.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 84 / 2017