100 овце и чаша мляко

Лишаването от сън е една от най-честите практики за мъчение. А често си го причиняваме доброволно. Ето 5 правила, които ще ви осигурят качествен сън.

31.01.2015 | 10:00 Редактор: Константин Томов
100 овце и чаша мляко

 

текст КРИСТИНА НИГОХОСЯН

 

Според последните изследвания 7 часа и половина е идеалното количество сън, което е нужно на човек за едно денонощие. А колко много неща ни очакват, ако „откраднем“ по час-два от него – да отметнем недовършена работа, да поучим на спокойствие, да изгледаме 2 епизода на Game Of Thrones, да се отпуснем на по чашка след тежък ден. Струва ви се, че така наваксвате неотложни дела или липса на забавления, но всъщност влияете отрицателно на 700 различни гена в организма си. Ефектът от това се оказва по-голямо предразположение към болести за периода, в който сте си недоспали, или пък завинаги...

 

 

Въобще не е за подценяване и работата, която тялото ви има да свърши, докато вие спите. Клетките, тъкани и мускулите се възстановяват; имунната система се зарежда, хормоните, които контролират теглото, вършат задълженията си. Ако сте се наспали, страдате по-малко от стрес и депресия. Иронията в случая е, че именно стресът от деня често е причина да не може да спите нощем. Но пък може да пробвате някой от следните трикове за заспиване:

ВНИМАВАЙТЕ КАКВО СИ НАЛИВАТЕ. Съблазнително звучи вечерята да приключи с чаша бърбън или да премине под знака на няколко бутилки вино. Грешка - алкохолът дехидратира тялото, кара ви да ходите до тоалетна по-често, а тялото ви е принудено да произведе повече енергия, за да разгради токсичните му компоненти. Ако не можете или не искате да избегнете чашката, поне си осигурете достатъчно течности – вода или примерно кокосово мляко, което богато на електролити, витамини и минерали. Черният дроб ще ви е благодарен за чай от магарешки бодил (продава се в билковите аптеки), който подпомага по-бързото разграждане на алкохола.

ЗАГЛУШЕТЕ ИНФОРМАЦИОННИЯ ПОТОК. Да заспим на успокояващия фон на телевизора, да прегледаме Facebook на смартфона, да си пуснем в леглото едно последно видео на таблета – звучи ви като отпускане, но всъщност е гаранция, че ще се въртите будни в леглото до късно. Причината е в синята светлина на екрана, която влияе отрицателно на производството на мелатонин – невротрансмитера, който ни казва кога е време да заспиваме. Той я разпознава като сигнал, че е ден и трябва да сме на крака. Ако толкова не може да си легнете без история за лека нощ, най-добре отворете някоя книга.

УРОК ОТ БЕБЕТА. Очаква се пеленачетата и малките деца да заспиват горе-долу по едно и също време, и да имат определена минимална продължителност на съня. Това съвсем не е случайно, защото тялото привиква с ритъма и постепенно само знае в колко часа му е време за почивка и, съответно, за ставане. Най-лесният начин да започнете да си лягате по-рано е... да започнете да ставате по-рано от обичайното. Така организмът ви сам ще „си каже“, че е време за почивка по-рано от обичайното.

 

 

УТРОТО Е ПО-МЪДРО ОТ ВЕЧЕРТА. Пол Макартни твърди, че легендарната песен „Yesterday” му се е присънила, а индийският математически гений Сриниваса Рамануджан уверява, че откритието му за т. нар. "мними" функции се дължи на сън, изпратен му от богинята Намагири. Това не е случайно - умът ни наистина е най-близко до подсъзнателното по време на сън. Това е и единственото време (като изключим хипнозата), когато дясното полукълбо на мозъка излъчва тета вълни, отговорни за усилването на чувствата и най-близкия досег с подсъзнателното. Тета вълните са най-активни при децата и хората, които се занимават с творчество – достатъчна причина да изоставите проблемите, които искате да решите в малките часове и да изчакате какво ще ви разкрие събуждането.

НЕСГОДИТЕ НА ПЪТЕШЕСТВЕНИКА. Когато ви предстои пътуване до място с осезаема часова разлика, подсигурете съня си предварително. Лягайте и ставайте по-рано, ако тръгвате на изток. И обратното, ако Западът е вашата дестинация. Поне седмица предварително измествайте времето си за ставане с половин час. Резервирайте ранен полет, който ще ви позволи да се възползвате максимално от дневната светлина, за да може тялото ви да се адаптира. Следобедната дрямка за справянето с промяната в часа е позволена, ако не надвишава 2 часа. За всеки случай си купете и опаковка мелатонин на таблети, за да получите така нужната ви почивка.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 54 / 2015