"Соларен импулс 2" обиколи света

Машината излетя на 9 март 2015 година от Абу Даби

26.07.2016 | 14:24 Редактор: Луиза Божинова

Успешен край на едно дълго пътешествие. За първи път - самолет без гориво обиколи цялото земно кълбо. "Соларен импулс 2", който се захранва от слънчевата енергия, приключи последния етап от пътешествието си - от Кайро до Абу Даби.

Машината излетя на 9 март 2015 именно от арабското емирство. Тя беше управлявана на смени от двама пилоти – Бертран Пикар и Андре Бошберг.

"Соларен импулс 2" е конструиран в Швейцария. Размахът на крилата му е 72 метра и тежи 2,3 тона. На самолета има 17 000 слънчеви акумулаторни батерии, които задвижват четири електромотора. Скоростта на машината е около 140 км/ч.

Чакам този момент, откато навърших 15 години и има само едно нещо, което бих искал да ви кажа и което трябва да запомните. Направеното от нас е повече от постижение в историята на авиацията, Соларен импулс е постижение в историята на енергията. Ние пътувахме 40 хиляди километра без гориво. Сега е ваш ред да развиете нашео постижение и да го отведете още по-далеч", казва Бертран Пикар.

"Имаме достатъчно решения, достатъчно технологии. Никога не трябва да приемаме, която и да било точка по света да бъде замърсена само защото хората са уплашени да мислят по друг начин. Бъдещето е чисто, бъдещето сте вие, бъдещето е сега, нека да го развием заедно", допълва пилотът.